EDITORIAL

Un altre problema a les urbanitzacions

«Es calcula que ja hi ha un miler de cases ocupades a la Selva, i unes 600 ho serien per part de persones que no hi han entrat per necessitat»

31.07.2016 | 08:55

Algunes urbanitzacions que hi ha en municipis gironins, especialment a la comarca de la Selva, s'han convertit en un autèntic maldecap tant per als seus habitants com per als Ajuntaments respectius. Construïdes fa dècades i sovint mal acabades, s'hi han produït problemes de manca de serveis, de manteniment insuficient, d'infraestructures obsoletes..., que han perjudicat la qualitat de vida de les persones que amb tota la bona voluntat hi havien adquirit habitatges, i han generat problemes als ajuntaments, que han hagut de fer front a reparacions, conflictes i despeses que no derivaven directament de la seva gestió. Per si no n'hi havia prou amb les dificultats del dia a dia en aquestes urbanitzacions, en els últims temps s'hi ha detectat una altra situació que ja s'ha començat a convertir en font de conflictes i que per aquest motiu ja ha provocat la mobilització dels alcaldes de la zona: l'ocupació d'habitatges per part de persones que hi generen problemes de convivència. Aprofitant que en aquestes zones hi ha moltes cases que han passat a mans dels bancs per culpa de la crisi, i que per tant estan deshabitades, s'ha constatat un notable increment d'ocupacions per part de famílies que no necessiten un lloc on viure, sinó que utilitzen aquests immobles com a lloc d'estiueig, o per passar-hi els caps de setmana. Al marge d'ocupar il·legalment els immobles (i de punxar la llum i l'aigua), és la seva manera de comportar-se el que ha disparat les alarmes a la zona: es barallen amb crits i insults, dormen borratxos al carrer, fan les seves necessitats a l'aire lliure, arriben a fer fogueres a les parcel·les i atemoreixen els veïns amb amenaces, detallava el president del Consell comarcal de la Selva i alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu. Caldes és un dels municipis selvatans, juntament amb Vidreres, Sils, Maçanet de la Selva, Riells i Viabrea i Breda (també ha demanat incorporar-s'hi Blanes) que han constituït una taula de coordinació per fer front plegats a aquest problema, de la magnitud del qual en dóna una idea el fet que es calcula que ja hi ha un miler de cases ocupades a la comarca, i unes 600 ho serien per part de persones que no hi han entrat per necessitat. Només a la urbanització Aigües Bones de Caldes de Malavella, per exemple, on es viu aquesta situació, un manifest que reclama posar fi als problemes de convivència que generen aquestes ocupacions ha estat signat per unes 150 persones, la qual cosa permet intuir la magnitud de les molèsties que s'hi generen.

Balliu, que ja ha fet arribar la denúncia d'aquests fets a la consellera de Governació, Meritxell Borràs, demana canvis legislatius i la implicació dels bancs per resoldre la situació. "La llei és molt lenta en la resolució d'aquestes ocupacions, i més quan els propietaris dels habitatges, que són les entitats bancàries, no ho denuncien", assegura. I mentrestant, els veïns pateixen el conflicte i són els ajuntaments els que reben les denúncies i han de fer front a les possibles situacions conflictives que s'hi produeixin. Balliu també hauria de demanar la intervenció del conseller d'Interior, Jordi Jané, perquè una major presència policial potser serviria com a mesura dissuassiva que permetés evitar algunes d'aquestes actituds desafiants i perilloses que ja denunciaven els veïns i ara també els alcaldes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema