Els catalans mengem arròs o paella? Un dels periodistes gastronòmics amb més coneixement d'aquest país, Jaume Fàbrega, n'ha escrit moltes vegades: "En la major part de restaurants del país, i sobretot a Barcelona, aquest plat antològic (l'arròs) ha estat substituït pel que s'anomena paella", escrivia fa dos anys en el Dominical del Diari de Girona.

La paella és valenciana o espanyola. A casa nostra sempre hem dit "anem a menjar -o a fer- un arròs". "A tal o qual restaurant, els dijous fan un arròs espectacular", hem comentat moltes vegades. "Avui arròs", figura en els menús de molts restaurants del nostre país. El nostre arròs acostuma a ser a la cassola. També n'hi ha, per descomptat, a la paella. I per això Jaume Fàbrega accepta que es pugui arribar a denominar "Arròs a la paella". Però, mai paella a seques.

Dimarts passat li comentava a Laura Fanals, la periodista del Diari de Girona encarregada del suplement "Estiu", que quan pregunta als turistes estrangers si han tastat la gastronomia local tots responen el mateix: "Sí, la paella". És a dir, no han tastat la gastronomia local de debò. I amb aquestes que, just l'endemà, em trobo que Pilar Rahola ens informa a través del seu Twitter que han menjat una paella a casa seva.

Els pares de la futura pàtria catalana (Puigdemont, Rahola, Laporta, etc.) també han substituït el nostre arròs per paella. Comencem bé el camí cap al nou país, President!