Ramon Muntaner a Santes Creus

Eulàlia Isabel Rodríguez Pitarque.

Torroella de Montgrí.

Entrar en la literatura de vegades no és fàcil quan es va escriure a l'època medieval. I si l'autor parla de cròniques, un gènere que no és el més llegit, encara menys. Però estic segura que tots els que hem pogut gaudir aquest mes d'agost de l'espectacle "Santes Creus: Ramon Muntaner i la memòria dels reis" ara el coneixem més i, per tant, serà més fàcil que un dia o un altre puguem llegir la crònica de Muntaner, si és que ja no ens hi hem posat.

Si el monestir de Santes Creus, un dels que juntament amb el de Vallbona de les Monges i el de Po?blet conformen la Ruta del Císter, de dia ja mostra una arquitectura en un entorn que tot plegat és una joia del nostre patrimoni, de nit, que és quan es va fer la representació de l'espectacle, vist amb la il·luminació d'espais com el claustre, encara impressiona més. Els actors ens transporten al moment que Muntaner va escriure sobre personatges tan crucials per entendre la història del moment com la dels reis Pere el Gran, Jaume el Just i Blanca d'Anjou o l'almirall Roger de Llúria. El mateix Muntaner, encarnat en l'actor Ferran Terraza, va fer que l'anéssim seguint per tot el monestir mentre explicava sobre ell i ens llegia fragments de la seva crònica. Als interludis la cantant Mariona Forteza ajudava a transportar-nos a l'època de les cròniques, mentre que el presentador, Carlos Garrido, ens anava il·lustrant sobre els aspectes històrics i literaris del moment aquell. Tot plegat, una forma festiva i culta a la vegada de fer conèixer la nostra literatura i la nostra història.

La caverna catalana, a Cadaqués

JOAN RUIZ. FIGUERES.

S'imaginen reunits al voltant d'un cocido madrileño Mariano Rajoy, Jiménez Losantos, Francisco Marhuenda, Florentino Pérez i el tinent general de la Guàrdia Civil que, en funció del seu càrrec, ha d'investigar la corrupció del PP? El que també m'imagino serien les reaccions dels polítics catalans i dels seus mitjans de comunicació públics i subvencionants mostrant-nos una Espanya de pandereta i que, per tant, ens hem de separar. En canvi si es reuneix el president català, l'expresident del Barça, la periodista i tertuliana del règim i el cap dels Mossos és una humanització del president. De caverna en caverna, mentre la resta dels ciutadans paguem impostos perquè aquests visquin a cos de rei mentre el Govern català brilla per la seva absència. No han aprovat els Pressupostos i es queden tan amples. Per celebra-ho fan una paella. Ja només falta que la pròxima estructura d'estat sigui publicar un Hola català. Subvencionat, per descomptat.

Predicar amb l'exemple

Manel Tolsanas. llançà.

La Llei de caça 1/1970 de 4 d'abril en l'article 42 apartat c, recull com a delictes de caça "els que caçaren de nit, amb armes de foc o accionades per gas o aire comprimit, ajudant-se de focus d'un vehicle o motor o amb qualsevol altre dispositiu que emeti llum artificial". En el punt 3 apunta que "els delictes comesos per persones que pel seu càrrec estiguin obligats a complir i fer complir als altres els preceptes que regulen l'exercici de la caça, es sancionaran, en tots els casos, aplicant la màxima pena de l'escala corresponent al delicte comès". La resolució de 31 d'octubre de 1989 (DOG núm. 1221-20/11/89) diu en l'article 1: "Es prohibeix en tot el territori de Catalunya la utilització d'armes automàtiques o semiautomàtiques per a la pràctica de la caça que continguin més de dos cartutxos en el seu carregador". Aprofundint en l'article 2.1, de la mateixa resolució, diu: "Es prohibeix la utilització i tinença de balins mentre es practiqui l'exercici de la caça". M'atreveixo a preguntar al Sr. Ignasi Dalmases, cap dels Agents Rurals de Girona, quants trets varen sortir de la seva escopeta? Eren bales o balins? Per quin article pensa començar davant la seva actuació televisada?