En aquesta Diada els catalans ens hi juguem molt. Molt més que en les no sé quantes anteriors, i això que totes eren l'última abans de la independència. En aquesta ens hi juguem la credibilitat com a poble. La raó? S'han detectat basars xinesos que venen còpies falses de la samarreta oficial de l'11-S. I el que és més greu, a meitat de preu.

La performance anual no s'organitza perquè vinguin xinesos a rebentar preus i embutxacar-se uns euros que en bona llei corresponen als de sempre. S'organitza perquè hi ha pasta a guanyar. I punt. Sí, també serveix per sortir a la tele, per treure pit i per mostrar que a Catalunya hi ha racistes als quals no agrada que un poble d'immigrants com Salt sigui protagonista de res que no estigui previst al codi penal, però tot això és secundari. Si no n'hi ha que hi fan diners, millor no fer samarreta oficial i que cadascú vagi com vulgui, com abans, que sí, que molta gent al carrer però tots vestien com volien i ningú s'embutxacava un duro. Veus avui aquella gent cridant «Llibertat, amnistia i estatut d'autonomia», cadascú amb el seu jersei de coll alt o l'americana de pana, i penses «els diners que hauríem fet amb una samarreta oficial».

Els catalans de bé no han de fer cas dels cants de sirena xinesa, han de pagar en llocs degudament autoritzats els 15 euros del pack oficial. És millor que els diners vagin a mans d'uns catalanets que a les d'uns xinesos, tan desconeguts són uns com altres i el mateix sabrem del destí dels euros, però uns són del nostre color i els altres grocs. I un cop es té clar a quina butxaca han d'anar, millor que siguin quinze euros que vuit. O és que hem d'anar a regatejar set euros per la llibertat de Catalunya?

La compra del pack hauria de ser obligatòria, que molt omplir-se la boca de patriotisme però a l'hora de la veritat hi ha qui no es gasta un euro. Es deuen pensar que la Diada s'organitza per amor a l'art, al país o al que sigui. Hi ha unes despeses, senyors, i unes boques per alimentar i unes vacances per pagar. Pagar? Potser s'hauria de fer pagar inscripció, i qui no paga no es manifesta.