Divendres, abans de les 16h, tertulians de Catalunya Informació es queixen que es manipulen notícies: El País hauria assegurat que David Fernández fou fitxat pels Mossos com a formador quan, en realitat, ha estat convidat per l'Escola dels Mossos a participar a una Taula rodona sobre mediació de conflictes. No expliquen quina remuneració rebrà. Acabada la tertúlia, les notícies. Hi ha hagut un sorprenent accident ferroviari a Porriño amb resultat de quatre morts i molts ferits. No en parlen - i sols amb informació ràpida i superficial - fins al cap de més de deu minuts. Les manifestacions independentistes de la Diada, declaracions repetitives dels convocants i autoritats diverses ocupen el seu temps.

Ni en temps del "parte" franquista, convocant actes de reafirmació nacional, s'esmerçaven tants mitjans. Sense escletxes i amb argumentari compartit, totes les institucions catalanes convoquen i prometen independència a tocar. Cal perseverar. Quin ridícul si ara et desanimessis! Els mitjans públics, els concertats i els subvencionats (que van d'independents com el Grup Godó) engresquen i convoquen. Fins i tot l'alcaldessa de Barcelona se suma a la marxa amb els seus. I els altres ajuntaments, a través de les organitzacions instrumentals, ofereixen transport i sentir-se dins l'escalf del ramat. Però han de reconèixer que, malgrat els mètodes habituals, la gent de ciutat es resisteix. Qui es va moure amb il·lusió i entusiasme ja no ho veu clar. Massa ambicions, massa misèries.

Hi anirà menys gent, doncs. Serà molta, sí. Lluny de les sis-centes mil de fa un parell o tres d'anys. No serà problema. Tot té un polsim eclesiàstic. I ja sabem que, quan cal, es multipliquen els pans, els peixos i els manifestants. Pel multiplicador que calgui. Ja es cuidarà TV3 i companyia de repetir-ho tant que, al final, ells mateixos s'ho creuran.