Aquest final d'estiu hem tingut tres notícies que evidencien l'atractiu del passat medieval d'algunes poblacions de la demarcació i el potencial turístic que poden arribar a tenir. No només les poblacions amb més patrimoni i història sinó el conjunt de les comarques gironines. A principis de setembre, es va celebrar la 18a edició del Besalú Medieval, una fira medieval consolidada que cada vegada creix en activitats i capacitat d'atracció. Per les mateixes dates, es van presentar a Girona les noves propostes turístiques de la ciutat lligades a la sèrie Joc de trons. Es tracta de dues visites guiades -«Game of Girona experience» i «Game of Girona locations»- que l'Associació de Guies de Girona ha programat aprofitant l'interès i la popularitat que desperta aquesta sèrie ambientada en l'època medieval i que es va rodar a la ciutat de Girona.

I, finalment, el cap de setmana passat es va celebrar la 26a edició del Festival Terra de Trobadors a Castelló d'Empúries, segurament el festival medieval de referència conjuntament amb la Setmana Medieval de Montblanc. Aquesta edició ha consolidat la xifra de visitants de la vint-i cinquena edició i a més, ha introduït unes novetats -especialment el cicle de música Só de Lonh- que mostren la capacitat d'innovació del festival i la vitalitat del festival de referència.

Aquest tres esdeveniments ens mostren l'interès de la gent amb el fenomen medieval i el potencial turístic que pot arribar a tenir si les coses es fan bé i les propostes tenen qualitat i rigor històric. I és que l'època medieval sempre ha tingut un gran atractiu més enllà de Joc de trons. És una època que fascina petits i a grans -tant d'aquí com de l'estranger- i en la qual les nostres terres van tenir un paper destacat amb els comtats d'Empúries i de Besalú. I és que quan parlem de l'edat mitjana estem parlant d'història i de patrimoni però també de cavallers, comtes, trobadors, etc. És a dir, parlem d'una de les èpoques clau de la nostra història com a poble, de la nostra expressió cultural i artística, però també d'una època mítica característica d'Europa que fascina petits i grans. En altres països ho tenen molt clar i han sabut convertir el fenomen medieval en un atractiu turístic de primera magnitud. Una vegada més, França n'és l'exemple més evident.

Aquí en canvi hem confós el potencial d'aquesta nostra història amb fires i mercats replicables que com a molt oferten productes que es poden trobar en qualsevol fira amb l'única diferència que els venedors intenten reproduir els vestits de l'època, es realitzin o no en localitats amb passat i patrimoni de l'edat mitjana. Aquest pseudoproducte es?tà esgotat com a recurs turístic. I ha fet molt mal a les verdaderes possibilitats turístiques de posar en valor el patrimoni d'aquesta època.

Els tres exemples que he assenyalat al principi ens mostren el camí de cap on han d'anar les coses i voldria centrar-me especialment en el Festival Terra de Trobadors.

Segurament per ser el més antic, aquest festival és el que ho té més clar i ha entès com s'ha d'enfocar per treure suc a tot el potencial a la vila comtal de Castelló d'Empúries. La fórmula és senzilla però pocs són capaços d'aplicar-la: combinar espectacles i esdeveniments lúdics i populars amb propostes acadèmiques i artístiques de primer nivell. I sobretot, que tota la programació parteixi d'un estricte rigor històric que afecta totes i cadascuna de les activitats que es desenvolupen. I que afecta tant l'escenografia, com els productes que s'ofereixen als mercats o tavernes com al moment històric que emmarca cada edició, així com al conjunt dels espectacles i propostes artístiques. I sobretot, aprofitar l'esdeveniment per avançar en la divulgació històrica i acadèmica del propi passat medieval i posar en valor el patrimoni que sovint és desconegut tant pels mateixos veïns del municipi com pels visitants que s'acosten al festival.

Que els municipis amb un passat medieval important així com els gestors del patrimoni d'aquesta època que tenim a les comarques gironines avancin en aquesta direcció és beneficiós per el conjunt del territori. Consolidar una verdadera oferta de recursos turístics a l'entorn del fenomen medieval que divulguin i contextualitzin la nostra història amb rigor i que ho sàpiguen combinar amb l'aspecte lúdic i mític amb el qual tots l'associem, és un repte de futur que ens hauríem de plantejar.

Sembla que alguns ho tenen clar i saben cap a on s'ha d'anar. Esperem que d'altres s'animin i segueixin el camí.