És avui, 20 de setembre, quan el papa Francesc i 400 líders religiosos participaran a Assís en la Jornada Mundial de Pregària per la Pau, un esdeveniment promogut per la comunitat de Sant Egidi. Amb aquesta celebració, avui culminaran tres dies de debats, reflexió i pregària, per commemorar el trentè aniversari de la I Jornada d'Assís, que va tindre lloc el 27 d'octubre de 1986 per exprés desig del papa Joan Pau II. Aquella data va iniciar una nova etapa i una nova forma de treballar per la pau per mitjà de la pregària.

Aquesta iniciativa interreligiosa que es clausura avui, i que enguany té com a el lema, «Set de pau, religions i cultures en diàleg», amb la presència del papa Francesc i del patriarca ortodox Bartomeu I, vol continuar l'anomenat esperit d'Assís que va nàixer fa trenta anys. Aquell 27 d'octubre de 1986, i per primera vegada en la història, Assís va rebre, convidats pel papa Joan Pau II, diversos representants de les Esglésies Cristianes, de les Comunitats Eclesials Cristianes i d'altres religions, en un acte interreligiós a favor de la pau. Durant aquell dia hi hagué una treva que va fer callar la veu criminal de les armes. Joan Pau II, que va rebre a la basílica de Santa Maria dels Àngels les delegacions de les religions que van participar en aquella jornada de pregària, exhortà tots els qui es van reunir en aquella assemblea, a acollir la pau com a «do de Déu», des de la «conversió, la renovació i la reconciliació», per així fer possible un món nou, que es deixi guiar per la «comprensió mútua» i pel «perdó», no per l'odi, les enemistat o el desig de venjança.

Avui, en la clausura d'aquestes jornades, al costat del sepulcre de Sant Francesc d'Assís, artesà de pau i missatger de comunió, i en aquest espai de pregària i de diàleg, tots hem d'unir-nos al papa i als altres representants de les religions del món, per pregar per la fi de les guerres, de la violència, de l'odi i de la set de venjança que hi ha al cor dels homes.

El papa Francesc, ja el 31 de març de 2013, uns dies després de l'inici del seu ministeri com a bisbe de Roma, demanava al Ressuscitat «que transforma la mort en vida, que canviï l'odi en amor, la venjança en perdó, la guerra en pau». I és que encara avui, quan la guerra és tant sagnant a Síria i la violència continua present, després de tants anys a Iraq, Egipte, Nigèria i a diversos llocs del món com una realitat amarga, cal més que mai pregar per la pau. Per una pau fonamentada en la justícia, en la llibertat, en el respecte als altres. Per això Francesc, el 2 de setembre de 2013, exhortava els homes i dones de bona voluntat, com va fer Joan XXIII per mitjà de l'encíclica Pacem in terris, a acabar amb els conflictes bèl·lics. I feia una exhortació, sobretot als governs dels pobles que amenacen la pau amb la indústria bèl·lica i provoquen l'odi entre germans: «Volem un món en pau, volem ser homes i dones de pau».

Com ens recorda el papa en l'exhortació El goig de l'Evangeli, «el món està lacerat per les guerres i la violència, o ferit per un difús individualisme que divideix els éssers humans i els enfronta els uns contra els altres» (EG núm. 99). Per això aquest text del papa ens demana construir la pau «dia a dia en la instauració d'un ordre volgut per Déu, que comporta una justícia més perfecta entre els homes» (EG núm. 219).

Tant de bo que el clam a favor de la pau que hui se sentirà a Assís, amb els presents a aquesta trobada i també amb els qui des de lluny ens hi unirem, faci possible un món on la convivència pacífica sigui ben aviat una realitat perenne. Una pau que entre tots hem de sembrar, per així recollir els fruits, que han de fer possible una vida més humana, més harmònica i més fraterna.