Madrid i Barcelona s'assemblen més cada dia. A Madrid, els casposos antics legionaris es mobilitzen perquè l'Ajuntament va canviar el nom del carrer Millán Astray per carrer de la Intel·ligència. A Barcelona, els casposos actuals legionaris es mobilitzen perquè l'ajuntament va triar un pregoner intel·ligent. Els fanàtics, catalans o espanyols, prefereixen sempre l'estultície a la intel·ligència. Per això invoquen Millán Astray o Toni Albà, per deixar ben clar que la intel·ligència mereix la mort. Astray la va intentar matar a trets, i Albá l'assassina a poc a poc, una miqueta cada vegada que obre la boca.

Toni Albà, amb el suport histèric de Pilar Rahola, durà a terme dijous un pregó alternatiu a l'oficial del gran Pérez Andujar. Explicat així, fa riure. Ve a ser -per continuar el paral·lelisme- com si Madrid triés Javier Marías de pregoner, i l'Arévalo anunciés un pregó alternatiu, amb el suport histèric d'Eduardo Inda. Potser a Madrid se'n sorprendrien, però els catalans ja estem avesats a xarlotades així. El problema de fons, més seriós, és que el pregó alternatiu el fan perquè Pérez Andújar no és dels seus: és xarnego i no independentista. Dues característiques que si per separat són mal vistes, juntes són imperdonables. Aquest és el país que volen construir, de catalans bons i dolents. Imaginin aquesta tropa amb estat propi, amb jutges i policia al seu servei.

En Toni Albà no és ningú. És un actoret que si no fos per TV3 s'estaria guanyant la vida de manera precària, amb sort actuaria en alguna comunió. Fins i tot malgrat TV3 ha de recórrer a l'enfrontament, a la ràbia i -sobretot- a un artista de debó com Pérez Andújar, per fer-se una mica de promoció, que Polònia no durarà tota la vida. Conscient que no pot competir-hi en talent -amb qui podria?-, intenta competir-hi en públic, demanant als seus legionaris que el vagin a escoltar. I si són més, haurà guanyat, com un nen petit. Pobre diable. Com si a algú li importés quanta gent aplega. Com si a la Filharmónica de Berlín li importés quants discs ven en Paquirrín.