Una llei de la memòria històrica universal?

Ivan heras godoy. Breda.

La filla d'una víctima del franquisme no pot honrar la memòria del seu propi pare amb una placa, segons Cementiris de Barcelona.

A la nostra família, com a tantes altres, hi ha familiars morts per la repressió franquista; la meva àvia va perdre el seu pare quan era nena i a casa mai van saber com ni on va acabar exactament. Fa un temps, i gràcies a internet, a l'exposició itinerant de Francesc Abad El Camp de la Bota, a l'Arxiu Municipal de l'Hospitalet i al Memorial Democràtic, vaig descobrir com van anar aquells fets. Després de ser empresonat al Camp de la Bota durant dos anys, va ser afusellat el 1941 i el seu cos el van portar a la fossa comuna del Fossar de la Pedrera, al Cementiri de Montjuïc de Barcelona.

Per fi, després de més de setanta anys, va saber què havia passat al seu pare. Emocionada, la meva àvia va creure oportú fer alguna cosa per recordar-lo. Entre tots, vam decidir posar una placa commemorativa per posar-la on és enterrat, com altres famílies havien fet. Amb tota la bona fe, vam contactar amb Cementiris de Barcelona, l'òrgan que gestiona el lloc, per veure com ho podríem fer. La seva resposta va ser clara i contundent: no es pot. Així doncs, la meva àvia no té dret a posar la placa, tot i tenir documents que acrediten que el seu pare descansa allà.

Com pot ser que ara, després de tants anys reivindicant la memòria històrica i el reconeixement de les víctimes de la dictadura, la meva àvia no pugui fer-ne ús. I encara és pitjor, ens van assegurar que hi ha més casos com el nostre. Només les institucions o els polítics poden honrar les víctimes del franquisme? Deu ser per fer-se la foto de rigor? Doncs sembla que sí.

La implantació de l'acord de París

eulàlia perales fina. girona.

Atès que 193 països han signat l'Acord de París, que presenta 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), caldria que els governs (193) i els partits polítics adoptessin com a programa de govern: Programes de partits abans de cada elecció els 17 ODS.

Hauríem d'assolir que el moment a la ratificació de l'Acord de París constés com a ratificació de la implantació dels 17 ODS.

Com es podria exercir pressió dels pobles per fer possible això?

Potser enviar adhesions a la web de la secretaria de la convenció «Marc del canvi climàtic»? Sol·licitar que en el temps que falta els països indiquin que a partir de la ratificació de l'Acord de París implementaran els 17 ODS? Gràcies.

Defensa saguntina

ÀNGELA FERRER I MAT". girona.

Sagunt fou atacada pels cartaginesos i Sagunt està situat al Regne de València. Ho dic perquè una valenciana, la gran amiga de Rajoy, la Rita Barberá, vol imitar els herois saguntins que preferiren morir a entregar-se fins i tot quan ja ho veien tot perdut. Ella resisteix tots els atacs que després del que ha fet li dirigeixen. Estic segura que és descendent d'algun d'aquells saguntins que es devia salvar de la mort, encara que la història expliqui que tots hi deixaren la pell però sempre algú se'n surt indemne...

Ara, veure-la, fa fins i tot llàstima, ja que, la veritat, entrar a les Corts sabent que tothom et mira de reüll i ets rebutjada per tots els assistents, i fins i tot xiuladaÉ No em direu que no es necessita tenir la cara ben domesticada i tota ella ha d'estar impermeabilitzada per aguantar tant menyspreu. ?Merescut ja que el que va fer no té nom, però de valenta n'és, i forta! Sang saguntina! Però està acabada i ho sap, talment els que defensaren aferrissadament la seva ciutat.