Sóc un gran consumidor de xarxes socials. Sempre he cregut en la bondat d'una comunitat virtual que fa que entre tots puguem aprendre coses noves, fer-nos una mica més savis, ens puguem donar un cop de mà, o simplement el que busquem és matar el temps mentre fem saber al mon, sense esperar grans respostes, que estem vius, que existim, que fem coses i que ens agrada compartir-ho. Digueu-me ingenu però a mi la teràpia em funciona.

Aquesta pràctica segurament no deixa de ser un pèl egocèntrica i digne d'estudi si es practica en excés, però sempre serà millor compartir que envejar, donar suport que criticar, alimentar-se del que et donen els altres que no pas arrencar a mossegades l'aliment que a tu t'ha de fer gran i poderós. Dic tot això perquè darrerament noto l'augment en xarxes socials d'uns personatges negres, negatius i sense cap voluntat d'aportar llum a la comunitat virtual, si no més aviat foscor i dolor gratuït. Són el anomenats haters. Els haters són persones que mostren sistemàticament actituds negatives o hostils davant qualsevol assumpte. La paraula hater, com a tal, és un substantiu de l'anglès, i es pot traduir com "odiador", o persona "que odia". També el podríem traduir com "envejós".

El terme hater s'ha popularitzat des de les xarxes socials per designar a aquells individus que, per expressar-se sobre qualsevol tema, fan servir la burla, la ironia i l'humor negre. El que jo fa anys porto anomenant en el meu camp: savis de laboratori. Els seus àmbits favorits a internet són Facebook i Twitter, però també se'ls pot trobar fent de les seves a xats, revistes digitals o fòrums de discussió en general.

Els haters són definits com cínics hostils; són desconfiats i que tot ho menyspreen, amb disposició a l'agressió verbal, d'aquí que la seva actitud pugui, en ocasions, arribar a l'ofensa. Els agrada pensar que l'únic raonament correcte és el seu, i que els altres estan sempre equivocats. Als haters els agrada portar la contrària, ser provocadors i políticament incorrectes, però en general i per dir alguna cosa a favor seu, ho solen fer amb enginy. Els haters prefereixen, sobretot, pronunciar-se al voltant de temes d'actualitat, com celebritats, controvèrsies o qualsevol altre assumpte que pugui ser d'interès general, amb la finalitat de burlar-se o ridiculitzar. Per als haters, qualsevol motiu és bo per odiar o fer sang. Els agrada atacar els altres, remarcar els seus errors i fer-se visibles, construir-se utilitzant la crítica i el cinisme. "Haters gonna hate" és una sentència utilitzada per indicar que, sigui quin sigui el motiu, els odiadors sempre odiaran perque no es poden fer visibles si no es a través de maltractar algú que no t'ha fet res.

Jo diria que un hater neix d'una persona ferida, amargada, amb l'ego alterat. Són els nostres àngels caiguts de la xarxa. Els perdonarem sempre, però també els desactivarem amb un: moltes gràcies, que passis un bon dia i que siguis feliç... si et deixes.