Quin riure que els van fer, a TV3, les imatges del capellà al vestidor de l'Sporting, amb tots els jugadors fent rotllana i resant plegats un parenostre. «Semblen imatges del segle passat», feia broma un convidat a Gol a gol. Hores abans, pel mateix canal vam poder veure -pessigant-nos per comprovar que no somiàvem- el president català, el de la desobediència, el trencador, el dels acords amb els antisistema i màxim representant a Catalunya d'un estat aconfessional, a primera fila de la missa de la Mercè. Al costat de la delegada del govern espanyol i d'un militar espanyol d'alta graduació, amb el seu uniforme i les seves medalles. Allà era ell, desconnectant mentre compartien banc a la catedral. I amb Presidentmàs, tot just rescatat de la paperera de la història. Davant d'ells, el bisbe de Barcelona oficiant. No faltava més que en Saza intentant vendre un porter electrònic a Puigdemont. Si en Berlanga no s'hagués mort, hauria pensat que rodaven la tercera part de La escopeta nacional. Però això a TV3 no els va fer tant riure.

Ho preguntaré clarament: què se li ha perdut a missa al president català? No dic a Carles Puigdemont, que és molt lliure de creure, però que si vol anar a missa ho pot fer d'incògnit i a la parròquia del barri. Dic al president que en teoria ens vol dur a un estat modern. Potser el nou país que ens prometen cada 11-S des de fa un lustre serà una república, sí, però una república cristiana. Si n'hi ha d'islàmiques, bé n'hi pot haver de cristianes. República Menjaciris de Catalunya seria un bon nom, atesa l'afició de president i expresident a realitzar aquests àpats.

Qui sap si a força d'insistir, aspira a entrar a l'església sota pal·li. Qui sap si té sobre la tauleta el braç incorrupte de Sant Jordi, que li vetlla el son. Qui sap si vol convertir Catalunya en la reserva espiritual d'occident. Qui sap si els escolars catalans aviat hauran d'estudiar el catecisme, amb sort mentre resen el rosari oblidaran que continuen en barracons i que la inversió en escoles bressol ha caigut a la meitat. Qui sap res, amb aquesta gent.