Amb això de l'IKEA de Salt em sembla que passa com en aquelles famílies que es volen repartir l'herència de l'avi abans d'hora i al final es troben que no hi havia res de res. Si volen que els digui, trobo un pèl exagerat que s'hagi de fer un referèndum per saber si volem o no una botiga, però encara em sembla més exagerat que alguns ja exigeixen com s'han de repartir els beneficis que pugui generar el negoci de la multinacional sueca. De fet, no cal anar massa lluny per saber quina repercussió té -l'IKEA allà on està implantat, per exemple, a Sabadell, a l'Hospitalet, a Badalona i en cap cas, que jo sàpiga no hi ha per tirar-hi coets.

Una mica, per trobar una semblança, és com l'AVE, que abans d'arribar ens havia de fer a tots multimilionaris (recordo el cas específic de Lleida on semblava que la ciutat havia de ser la Nova York dels Pirineus mercès a aquest tren d'alta velocitat) i que al final el que ha permès es només facilitar l'enllaç entre ciutats però en cap cas, cap revolució econòmica.

D'entrada, a hores d'ara no hi ha res que certifiqui que l'IKEA s'instal·larà a Salt o com a mínim res que s'hagi fet públic i només estem en aquella fase de bons desitjos i de bones intencions. I segurament seria positiu que la multinacional sueca s'implanti a Salt, encara que només sigui perquè aquesta mena de negocis porten associats la implantació d'altres ofertes al seu entorn. Ara bé, si Salt es vol dinamitzar i vol ser un veritable pol d'atracció, això ho hauran de fer els mateixos veïns, els empresaris locals i els comerciants locals sense esperar que IKEA els pagui la festa, que no la pagarà. Al final, les oportunitats, si han de venir, vindran des de dins i no des de fora.