Isidoro, aka (de l'anglès also known as; conegut com) Felipe González és, més que probablement, el pitjor expresident espanyol i això té un mèrit infinit quan qui el va succeir a la Moncloa va ser el petit George W. Bush mesetari, José María Aznar. El «gerro xinès» (González va immortalitzar aquesta metàfora per definir el paper que juguen els «ex» en política: tenen valor, però en un pis petit fan nosa) torna a estar d'actualitat en voler el protagonisme en un moment polític que fa temps que no li pertany.

González, com la gran majoria de grans líders i estadistes -ell ho va ser, pesi a qui pesi-, sap que el seu mite és manté inalterable en la mesura que els qui han heretat la secretaria general que va deixar vacant tenen problemes. Va fulminar Josep Borrell; va empènyer Joaquín Almunia al precipici; va qüestionar José Luis Rodríguez-Zapatero i va acabar imposant Alfredo Pérez Rubalcaba (amb ell va començar el desastre). Ara Isidoro vol occir Pedro Sánchez-«Pedrooo!» per a Miquel Iceta-. Una llista llarga de cadàvers a l'armari que mantenen l'«ex» a dalt del podi dels mascles socialistes ibèrics. González viu en i del passat per fer-se present. Líder absolut, com Kim Jong-un, fa sortir de la claveguera un destacament de mercenaris de la política -els Díaz, els Chacón, els Gómez, els García-Page (que pacta amb Podem però no ho deixa fer als altres) els Fernández-Vara, els Barreda i els Bo?no (!)-, que resulta que en nom d'Espanya, de la pàtria, creuen arribada l'hora d'investir Mariano Rajoy. Algú s'imagina Isidoro de genolls i entregant la presidència a Aznar?

Sigui com sigui, «Pedrooo!» deu ser el primer secretari general que tus als nassos del «gerro xinès» i això, com diuen els castellans, «no es moco de pavo». Isidoro conspira amb vehemència; Sánchez es defensa amb les dents. Veurem qui venç una guerra sense treva possible en la qual la vella guàrdia se sap poderosa, com un altre Felip, segon i rei, el dia que va noliejar l'Armada Invencible, que va fer aigües. En política, impossible is nothing: així s'enfonsin, perquè si guanyen Isidoro y sus muchachos, Podem tindrà l'imperi d'esquerres.