Estudis recents mostren que internet supera la televisió i la resta de mitjans com a principal font d'informació científica per a la ciutadania. M'ho explica l'Eduard Aibar, professor de la UOC. I també em diu que han comprovat que els mateixos científics consulten els temes de ciència a la Viquipèdia.

L'Eduard i el seu equip s'han dedicat a estudiar si aquesta gran enciclopèdia oberta mundial ofereix una imatge ajustada del coneixement científic actual. Han conclòs que sí i em dóna tot luxe de detalls. Resumint, per una banda, s'ha fet una avaluació de la qualitat a través de las referències bibliogràfiques de les diferents definicions i s'ha vist que hi ha un patró molt similar a l'ús científic d'aquestes. I, per altra banda, la distribució temàtica dels articles científics a Viquipèdia es correspon fortament amb la distribució de la producció científica global comparant-ho amb la distribució d'articles a les dues bases de dades mundials més importants d'articles científics (ISI i Scopus).

Malgrat tot, l'Eduard em fa empegueir quan em diu que les universitats i centres de recerca dediquem els esforços de comunicació pública a altres canals al marge de Viquipèdia i, pitjor encara, els mateixos científics i professorat universitari, fins i tot aquella minoria que s'implica en activitats de divulgació, viuen majoritàriament d'esquena a aquesta realitat i ni tan sols consideren la possibilitat d'editar o millorar els continguts científics de Viquipèdia.

Ara, tot plegat porta implícit una bona notícia: si la Viquipèdia ofereix una imatge molt ajustada de la ciència contemporània malgrat ser editada principalment per llecs, dedueixo que la cultura científica ciutadana és alta.