Quines són les conseqüències del cop d'estat quarterer i de l'assassinat del secretari general al PSOE? D'entrada hem pogut veure el poder de veritat en funcionament. El poder de veritat vol investir sí o sí Rajoy encara que no hagi guanyat a les urnes els suports necessaris. Ara faran que uns quants diputats del PSOE investeixin Rajoy i problema arreglat. Però i com quedarà el PSOE? Com quedarà l'esquerra espanyola?

Hi ha gent que diu: res, ha passat una setmana i no ha passat res.

El PSUC abans de la trencadissa de l'any 1981 tenia 41.000 militants. Es va acabar la crisi i uns 5.000 van acabar al PCC o al PSUC -després ICV-. Se'n van anar a casa 36.000 militants.

Bé, el PSOE s'ha doblegat als interessos de l'Ibex 35. Hem comprovat que les portes giratòries són molt útils. Han col·locat Javier Fernández Fernández. Va néixer l'any 1948, no s'afilia al PSOE fins l'any 1987 i no se li coneix cap activitat antifranquista. Un home d'esquerres nascut l'any 1948 hauria de tenir en el seu currículum oficial alguna activitat contra la dictadura. Rar, rar.

El PSOE deu tenir uns 130.000 afiliats. Crec que els que no van a votar ni el seu secretari general, quan hi ha tres candidats, són poc de fiar. Calculo que avui n'hi deu haver uns 100.000 que deuen estar pensant: per què milito si vaig a votar i resulta que si el candidat no agrada a les empreses me'l tomben? De fet ja ho van fer amb Josep Borrell, el van acusar de corrupció i el judici es va acabar en res de res. De fet una alta dirigent del PSOE, Micaela Navarro, ho ha dit molt clarament: ha de decidir el Comitè Federal, no els militants. L'argument és que els dirigents tenen "una informació més completa de les circumstàncies sobre les quals es pronunciaran de la que té un militant de base". Olé!

Crec que ara, quan uns quants diputats del PSOE s'abstinguin i facin president Mariano Rajoy, unes cent mil persones se n'aniran a casa. I tampoc s'afiliaran a un altre partit.

Però a banda d'una crisi al PSOE el que està passant aquests dies és terrible per l'esquerra. Els de Podem deuen estar molt, molt preocupats, perquè més enllà de la possibilitat d'aconseguir algun vot més quan hi hagi eleccions, no hi haurà governs d'esquerres a Espanya en els propers 10 anys. Estem vivint un tamayazo a l'engròs. Recordem que l'Esperanza Aguirre va comprar dos diputats de l'assemblea de Madrid i la dreta hi governa des del 2003. I també, com ara hi havia majoria alternativa. I fins avui.