Els fets són tossuts i les conseqüències irreversibles. No hi ha setmana que no hàgim de parlar d'accidents de trànsit amb ferits de diversa gravetat o, malauradament, també amb morts. Danys humans irreversibles que, quasi sempre, són fruit de la fatalitat i de les actituds imprudents o negligents d'una part dels seus protagonistes. Després d'uns anys de descensos, el nombre de morts en accidents de trànsit s'ha tornat a girar a l'alça a les carreteres gironines. Només en el període estiuenc, onze persones van perdre-hi la vida, fet que va convertir Girona en l'única província catalana on va pujar el nombre de morts a la xarxa viària. I si tot accident de trànsit amb morts resulta un drama per a amics i familiars de les víctimes, enguany a les comarques gironines s'han registrat alguns sinistres esfereïdors per les circumstàncies que s'han produït. Ens referim a casos que més que accidents són producte de comportaments negligents, irresponsables i purament homicides.

En la memòria de tothom figura el cas d'un conductor que el passat mes de gener va matar una noia a Fornells de la Selva després d'haver provocat un altre accident, d'haver donat positiu en el control d'alcoholèmia i d'haver permès els Mossos que un amic li retirés el vehicle immobilitzat. En el nostre cap també ressona el recent i tràgic accident de la carretera N-II a Pont de Molins, en el qual van perdre la vida set persones. El conductor del vehicle que va provocar l'accident tenia el carnet retirat. O el cas de de l'home que va donar positiu en els controls d'alcohol i drogues i va fugir després de matar una nena de 4 anys i ferir greument la seva mare a Bonmatí. L'últim cas de presumpte comportament homicida el vam viure diumenge passat a Roses. Un ciclista belga de 61 anys va morir mentre circulava per la carretera del Far, que comunica la vila amb Canyelles i l'Almadrava. És una carretera veïnal, perillosa i molt concorreguda, tot i que en el lloc dels fets hi ha bona visibilitat. L'home feia esport tot aprofitant un poble acollidor i un litoral carregat d'atractius. El conductor que va atropellar el ciclista, un ciutadà francès de 38 anys, va donar positiu en el control de drogues. Malgrat aquestes circumstàncies, ha quedat en llibertat provisional sense cap mesura cautelar; això sí, a l'espera de més diligències per aclarir judicialment com va anar l'accident.

Toca generalitzar per demanar més prudència, de tots plegats, quan circulem pel nostre país i per les nostres comarques. La presència de ciclistes a les carreteres gironines és habitual i encara ho és més els caps de setmana. Ningú no ha de posar en perill la seva vida i, molt ?menys, posar en risc la dels altres per una actitud imprudent al volant de qualsevol vehicle, de motor o de pedals. Un cotxe en mans d'una persona beguda o drogada és una bomba de rellotgeria. Cal que tots plegats siguem conscients que la velocitat i la falta d'atenció són eines que provoquen desgràcies quan se'n fa un mal ús. Hem de pacificar les nostres conductes i pensar sempre que cap vial ni camí l'utilitzem només nosaltres. Que es perdi una vida humana un diumenge havent dinat en un moment d'esbarjo és una gran bestiesa de la nostra societat contemporània.