És simptomàtic de cap on va Catalunya: en una exposició contra -ni tan sols sobre- el franquisme, les víctimes del dictador van ser insultades i titllades de feixistes per independentistes contraris a la mostra. A ulls de qui no estigui avesat a la revolució dels somriures forçats, podria semblar un esperpent, però és milllor aplicar la lògica. I la lògica diu que qui protesta contra una exposició que critica el franquisme i insulta les seves víctimes només pot tenir un nom: franquista. Quedin-se amb el detall que els qui aixequen la veu contra l'escultura de Franco són els antics convergents, ERC i la Fundació Francisco Franco.

No és que a aquestes alçades em sorprengui l'íntima relació entre cert independentisme i el feixisme, però és d'agrair que ja no se n'amaguin. Amb les coses clares, tot pren sentit. Ara s'entén que pretenguin decidir qui mereix se pregoner de Barcelona, que vulguin dictaminar quines exposicions es poden realitzar i a quin lloc, que la ràdio pública convidi a «impedir físicament» la compareixença d'acusats davant d'un tribunal, o que tothom qui no pensa com ells sigui qualificat de traïdor o de botifler, o sigui de desafecte al règim. Tot molt franquista. Si hagués conegut abans aquest amor dels independentistes cap el franquisme, mai no hauria criticat els tics feixistes del procés. Al revés, hauria elogiat la seva honradesa en seguir fil per randa els ensenyaments de Mussolini. Inclús hauria recomanat que en la propera Diada -la definitiva, un cop més- el pack oficial inclogués una camisa negra. Si hem d'honorar els orígens, fem-ho des de la vestimenta.

Tanta oposició a la mostra contra Franco per part de Junts pel Sí, ens recorda com de bé van viure molts a Catalunya amb el franquisme. És normal que els hereus dels franquistes catalans s'indignin contra l'Ajuntament de Barcelona, que pretén denostar la figura d'aquell dictador que els va permetre pujar. Estic segur que si ho haguessin avisat amb més temps, s'haurien afegit a l'escridassada la filla de Franco, en Toni Albà i la Pilar Rahola.