Expressions com "país nou", "nova política", "transparència" són usuals en el llenguatge polític català dels últims temps. Pura retòrica. La realitat és que res ha canviat, ni hi ha intenció de fer-ho. Els partits polítics són els primers interessats a complir la teoria de Tomasi di Lampedusa: "Si volem que tot continuï com està, és necessari que tot canviï".

El PDEcat (els exconvergents, per entendre'ns) i el PSC han celebrat recentment eleccions internes. Els primers per elegir els presidents de les vegueries i de les agrupacions comarcals després de la refundació. Els segons per escollir Primer Secretari. Ambdós partits han amagat les dades que no els interessa que es coneguin. En el cas del PDEcat no coneixem el nombre de votants a cada demarcació. Només van facilitar els percentatges. Per què? Doncs perquè no interessa que, amb el traspàs de partit, se sàpiga que s'han quedat amb pocs militants i que, igual, el president de la Federació de Girona no l'han elegit més de dos o tres-cents militants.

En canvi, el PSC sí que ha donat els vots totals, però només de tot Catalunya. Es desconeix a qui han votat més els militants gironins, o els de Barcelona o els de Santa Coloma de Gramenet, per citar un exemple. Opacitat. Algú pot pensar que aquestes dades són intranscendents, però, si amaguen a pròposit els resultats de les seves eleccions, de què no seran capaços en temes de més calat.

Un altre exemple de com l'anomenada nova política és pitjor que la vella ens l'ha proporcionat aquesta setmana el conseller de Salut, Toni Comín. Sabíem que el càrrec li anava gros, però, després d'haver-lo escoltat pontificar com a tertulià, crèiem que com a mínim tenia clars els conceptes democràtics més elementals. Al contrari. Aquesta setmana se'ns ha mostrat com un autoritari predemocràtic enterrant la separació de poders de Montesquieu. "Els diputats que tenen càrrecs de responsabilitat a JxSí han d'estar d'acord amb les polítiques del govern de la Generalitat", en referència a una crítica de la diputada Montserrat Candini. Com? Ja sabíem que a la política espanyola i catalana el concepte de separació de poders es va enterrar fa temps, però mai ningú ens ho havia dit tan clar. A partir d'aquesta proclamació, no ens sorprèn que el personal de l'Hospital General de Catalunya hagi denunciat que Comín els va amenaçar amb que "serà pitjor si parlen amb la premsa o fan fressa a les xarxes socials". Tots sabem quin és el règim polític que impera en els països sense separació de poders i sense llibertat d'expressió.