A la Unesco li passa com a la pixa a partir de certa edat: no se sap bé per a què serveix, que ni dirigeix la persona (com ha de fer-ho) ni es deixa dirigir (el degoteig), de manera que avui amenacen els japonesos de retirar-li el finançament -a la Unesco, no a la pixa- i ahir van ser els israelians. Els uns, els japonesos, perquè troben exagerat el compte de morts a la massacre de Nanquín perpetrada per l'exèrcit nipó (tampoc ens hauríem de barallar per unes desenes de milers de carns fredes: són xavalla a la llista de carnisseries). El govern de Tel Aviv perquè es va irritar amb un informe que desvinculava Israel del patrimoni cultural de Jerusalem, quan és obvi que té sobre el lloc dret de primogenitura, encara que de cap manera exclusiu com solen donar a entendre els antiavalots del senyor Netanyahu.

Pell fina, però cor dur. Així doncs, no ens avorrim i si ens passés, sempre hi ha el turc Erdogan per fer cara de més cabrejat encara si algú esmenta el genocidi armeni. O algun ministre de Rajoy quan diu que els que furguen en les cunetes per rescatar la fossa d'algun afusellat de la guerra i donar-li sepultura digna, cristiana o no, el que vol és cobrar subsidi, encara que els que organitzaven excursions al Valle de los Caídos (¡presente!) eren els altres, no? En fi: en el domini planetari de la propaganda l'important és, pel que sembla, la bona imatge, o el gabinet que te la construeix si la tens pitjor que el Paquirrín o l'Arnaldo Otegi, que ja és dir.

Bush Nen va ser l'idiota que va començar dues guerres, però Obama és el segon idiota que n'ha afegit tres més. Innecessàries. Cal dir-ho: la correcció política és per al traficant de paraules un crim tan greu com el frau per al comerciant. Coneixem, per desgràcia, als nostres ancestres: sabem que, a diferència dels simplement vius (que poden millorar-se), no són de fiar, ho vam saber tard. I, per cert, tots som emi?grants des que una nova huma?nitat negra, petita, llesta, lleugera, esvelta i de turmell fi, va sortir de l'Àfrica per colonitzar els continents.