Fa un parell de setmanes, l'alcaldessa Madrenas ens proposava un debat: havíem d'analitzar el cartell de les patinadores del Circ Raluy. Les cartes estaven marcades i hem tingut prou temps de dir-ne de tots colors, des del feminisme i des de la religió, amb arguments dispars que arribaven a la mateixa conclusió. Hi havia una tercera via, que ens haguessin llençat el cartell a la taula perquè ens distraguéssim. Una llàstima que als circs ja no s'estili de mostrar una dona barbuda però per un altre any encara podríem discutir si el domador de puces les maltracta. I quin sexe tenen els àngels.

De debats per obrir n'hi ha uns quants de molt importants, debats de ciutat. Ara mateix, una fundació privada, la del Parc Tecnològic, ha fet fallida i les institucions públiques han fet mans i mànigues per rescatar-la amb milions d'euros. Quan l'empresa privada fracassa, no seria més lògic que mirés de revifar-se amb finançament privat o és que el mètode Florentino Pérez ha triomfat? Dit d'una altra manera, els diners públics han de servir per rescatar empreses privades? En què es diferencia un Parc Tecnològic d'un quiosc de premsa? Sense deixar la zona on es troba el Parc, a tocar hi ha els pisos Barceló, al terme municipal de Girona. Estan apuntalats i en ruïna i tot i que fa anys es van desallotjar per seguretat, una part continua habitada. Enderrocar els pisos o reallotjar els ocupadors és molt i molt més barat que finançar el Parc. I sí que és un problema gruixut que l'Ajuntament ha d'afrontar amb prioritat. Com també és principal fer actuacions urgents a les cases enrunades del Pont Major i en altres punts de la ciutat. I si sobren cèntims, intentarem refer la fundació privada.

I més debats per obrir. Es revisaran tots els expedients d'ajudes socials que es donen a Girona, un per un? (A Figueres ho han fet i aquí també caldria, que ja sabem què és la picaresca). S'actuarà amb més contundència contra la delinqüència, des dels furts fins a l'ocupació il·legal d'habitatges? Podrem tornar a passejar per les voreres sense por de ser envestits? Els impostos que paguem han de servir per gentrificar el Barri Vell? En una ciutat sense indústria, penseu que el jovent aturat es dedicarà a la poesia per fer de Girona la ciutat que somieu? Cal seguir fent festetes pels carrers com si això fos Xauxa quan hi ha problemes de fons molt i molt greus? Com veieu, hi ha d'altres debats molt més punyents que discutir si les patinadores havien de sortir retratades amb patins.