La guerra de submarins, una de les més desconegudes per a la majoria perquè passa allà on no es veu res, va ser durant els primers temps de la Segona Guerra Mundial la més intensa i on s'hi va destinar més intel·ligència i recursos. A Espanya es lliura una guerra de submarins i, en aquest context, Ciutadans, el partit d'Albert Rivera, està essent el gran cimbell (señuelo en castellà). Els cimbells són uns dispositius que es desprenen dels submarins quan són atacats per despistar els torpedes i evitar que impactin contra la nau nodrissa.

El sistema s'ha vist amenaçat i en fallida per diferents motius: per un partit nou i d'entrada indomable com Podem, pel decaïment del bipartidisme i per l'auge de l'independentisme. En aquest context el sistema va engendrar i alçar Ciutadans com el perfecte cimbell per evitar que el torpede enfonsés el sistema espanyol sorgit després de la dictadura. Sense Ciutadans Rajoy avui no tornaria a ser president. Sense el partit de Rivera el Congrés no hauria tombat, aquesta setmana, la iniciativa parlamentària per crear una comissió per investigar la guerra de la l'Iraq d'Aznar. A la primera de canvi el partit del «canvi» s'ha alineat amb el PP sense res a canvi. Ciutadans és el partit que més clarament no fa mai allò que diu o promet.

D'aquí a no pas massa, Albert Rivera es trobarà davant d'una disjuntiva que marcarà la supervivència del seu partit. Ja han començat a temptar-los per entrar al govern en breu o fins i tot per fusionar-se amb el PP, el que seria per a ells molt més letal que l'abraçada d'un ós bru. Mentrestant, a Catalunya, Arrimadas intenta desplegar una estratègia per ocupar l'espai de centre-dreta que creuen que va deixar orfe CiU al fer-se independentista. És ser molt toix pensar que un partit que va intentar acabar amb la immersió lingüística pot pescar res en aquestes aigües. Qui garanteix que aquell votant encara existeix?

Els cimbells es van inventar per ser sacrificats per salvar estaments superiors. Ciutadans l'han fet emergir per enfonsar-lo després amb l'única finalitat de salvar la nau nodrissa: el PP.