Sempre és delicat comentar, revisar, corregir o criticar el que ha escrit un company columnista, i més encara si és al mateix mitjà que ho ha publicat. Però ja que ho ha preguntat, vull intentar respondre al «senyor» José Luis Torres les preguntes que dissabte es feia des d'aquestes pàgines sobre la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure d'internet. Vagi per endavant el meu convenciment que el «senyor» Torres s'amaga darrere la llengua catalana per escampar la seva catalanofòbia i que utilitza les seves columnes per promocionar l'obra de la seva esposa, sense advertir el lector del lligam personal que existeix entre tots dos.

Torres es preguntava per una «mà negra wiquipedista» [sic] perquè no sap qui ha ficat tisorada a la pàgina dedicada a la seva dona. Quasi, senyor Torres, quasi. Suposo que el seu error es deu a la seva «estultícia catalanista», perquè si no sabria que la Viquipèdia en català s'escriu amb «V» de vi i no amb «W» de whisky, que fou la tercera que es va crear després de la versió original, només uns minutets després de la primera no anglesa que fou l'alemanya, o que és de les poques que es coneix al seu territori amb el nom adaptat a la fonètica pròpia del país. Així que per moltes vegades que vulgui picar «Wiqui.cat», el cercador sempre li dirà el mateix: que no hi ha cap servidor amb aquest nom.

El que sens dubte es deu a la seva «estultícia wikipedista» és la seva recerca d'una «mà negra» per responsabilitzar-la a de la «misteriosa» desaparició de continguts a la Viquipèdia. Perquè si no, sabria que a la Wikipedia es necessita «consens» per alterar-los. Així que la «Penèlope» que els ha traït «amb premeditació, traïdoria i potser nocturnitat» pot ésser de gènere masculí, femení, neutre o tots tres alhora. Segurament serà una conxorxa, una conspiració a nivell intercontinental. Al que segur que no es deuen els canvis, és a les deficiències de l'obra d'Inés Padrosa, que està plena d'oblits i errades. Personalment, encara conservo el pèssim regust que em va deixar el Diccionari Biogràfic de l'Alt Empordà, en què l'autora no va dedicar ni una sola paraula a en Juli Soler, l'altre -i ja desaparegut- artífex d'una de les «empreses» altempordaneses més reconegudes arreu del món (El Bulli), però que en canvi sí va dedicar sengles capítols als seus fills, dos enginyers que no han destacat per cap obra reconeguda i amb poquíssima -per no dir cap- incidència a casa nostra.

Per cert, només un diccionari català d'internet coneix la paraula «estultícia». En castellà vol dir «necedad, ignorancia, tontería».