Toca estar acollonit per si el candidat Trump aconsegueix arribar a emperador del món. Trump, un empresari que s'ha arruïnat tantes vegades com ha tornat a ser ric, amb fama d'enganyar i aprofitar-se dels dèbils en els negocis; que critica els hispans mentre treballen per a ell als seus hotels i mansions; que ataca els emigrants mentre es casa amb una senyora de bon veure que era emigrant, encarna de forma populista la imatge del candidat de fora del sistema que amenaça els polítics clàssics. L'altra candidata, la primera dona que seria presidenta dels Estats Units, emperadriu del món, la senyora Hillary Clinton, desgastada pel poder que passa del marit a la dona, representa els valors progressistes, corcats per la realitat política. L'embolic que ha deixat a Líbia, entre altres temes, és un llegat enverinat per a tots.

La geografia és important, perquè ens apropa al món que vivim i a altres costums. Coneixent altres cultures, aprenem a entendre'ns millor, com allò que som i podem ser en el futur. El savi grec Ptolomeu va escriure el primer tractat de geografia en el segle II després de Crist. En ell apareix el Mediterrani, les immenses terres de l'Àsia, bona part d'Àfrica. Per ell, la Terra, que és esfèrica, ocupa el centre de l'Univers. I dins d'aquest centre, en el centre absolut, hi ha la ciutat santa, tants cops tenyida de sang, de Jerusalem. A la seva època, el comerç entre l'Imperi Romà i el xinès era una realitat, i de l'actual Sri Lanka a Egipte hi havia una xarxa de productes i prosperitat que donava gran importància a l'antic món àrab. Avui el Mediterrani és un mar interior tenyit de la sang dels refugiats i els desesperats.

Avui, a les nostres ciutats, conviuen fills de ciutadans provinents de desenes de nacionalitats, hondurenys, bolivians, senegalesos, pakistanesos, com a pedra de toc d'una societat que necessita ser integradora, sense perdre les essències. I que li cal un missatge de futur que uneixi creixement econòmic i esperança en una societat millor. El noi d'aspecte magribí, amb pantalons de xandall del Madrid, gorra de beisbol del revés i caçadora amb caputxa de raper del Bronx, està de negocis a la plaça. Un grup escolar de primària creua la Rambla. En un moment donat, coincideixen amb una excursió de jubilats que visita el Barri Vell. El present i el futur es donen la mà en un instant. Els xiscles dels infants, i els flaixos de les càmeres dels jubilats. La geografia política ens ajuda a conèixer el món. En deu anys, Nigèria tindrà més habitants que els Estats Units. Una bomba de rellotgeria en potència. I els polítics, que tenen dades reals dels canvis ambientals que provoquem, no inicien el pas a la societat dels valors mediambientals i les energies alternatives. Als polítics, segurament, els calen més lliçons de geografia.