INESPERAT TRUMP

12.11.2016 | 00:00

Quan escric aquest text, han passat poc més de 48 hores i el món no se'n sap avenir: amb un discurs populista en el fons i groller en la forma, el candidat republicà a la presidència dels EUA, Donald Trump, es va imposar a les enquestes i a l'opinió pública mundial, que apuntaven i donaven suport a l'aparent favorita, la demòcrata Hillary Clinton. I ara, què?
Fins al 20 de gener, dia en què Trump prendrà possessió com a 45è president nord-americà, s'ha entrat en un període de tensa espera. Les seves primeres intervencions han estat conciliadores, conscient del resultat (en vot popular, Hillary sí que ha guanyat) i per no enrarir més l'ambient (amb manifestacions de partidaris de Hillary a les grans ciutats del país, enfadats davant la victòria de Trump).
Tot i que ja s'han filtrat alguns noms per al seu gabinet (es parla del dur Newt Gingrich, expresident de la Cambra de Representants, com a secretari d'Estat o de Rudy Giuliani, exalcalde de Nova York durant l'11-S, en Justícia), la sensació que preval sobre Trump és d'incògnita davant una de les claus del seu programa: l'economia. S'entreveu proteccionisme i, potser, ambiciosos projectes d'obres públiques. El problema, a causa de l'alt endeutament de l'Administració, és: com finançar-los?
En el camp demòcrata, totalment vençut (sense poder presidencial i amb les Cambres controlades pels republicans) faran bé a estudiar les enquestes post electorals (amb un creixent suport dels estrats mitjans i baixos cap al Grand Old Party, ara liderat per Trump ). O, si no, a llegir-se un recomanable llibre de Justin Guest, The New Minority. El subtítol ja ho explica tot: la política de la classe treballadora blanca en una era d'immigració i ?desi?gualtat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema