Amb aquest lema síndics i defensors municipals de molts països ens reunirem a Girona, per revisar i actualitzar la Carta europea de salvaguarda dels drets humans a la ciutat. El síndic municipal ja constitueix avui dia una eina indispensable de decidit i valent compromís, per part dels ajuntaments que lliurement l'han implantat, a favor de servir millor la ciutadania, de respectar els seus drets, i a favor del bon govern i d'un civisme actiu i solidari.

Des de fa més de 26 anys, diverses ciutats i viles catalanes disposen de la figura del sindic/a, defensor/a local. Encapçalades per Lleida, l'any 1990, més d'una quarantena de municipis catalans disposen avui dia d'aquesta institució, la principal responsabilitat de la qual és vetllar per la defensa dels drets de la ciutadania davant de possibles incompliments dels respectius ajuntaments, així com formular recomanacions, suggeriments i propostes que ajudin a millorar el funcionament de l'administració municipal. Una de les característiques més rellevants de la feina de l'ombudsman local és la proximitat, el contacte directe i personal amb el ciutadà, l'atenció a la persona, sense conver?tir-la en un expedient o un número més. El caràcter local de la institució fa que aquesta pugui treballar amb un coneixement alt de les especificitats pròpies de cada indret, de la seva realitat social, de les necessitats i dels requeriments ciutadans. La dimensió local és, per tant, clau per a una bona feina de les defensories.

La visió de l'ombudsman local requereix, tanmateix, ser complementada amb una aproximació global a les problemàtiques de la societat, per entendre els canvis que es produeixen arreu del món, cada cop més freqüents i intensos, que ens acaben afectant a tots. Cal integrar, per tant, els plantejaments macro en l'estratègia local de cada ombudsman. No podem viure d'esquenes a la globalització imperant, amb les seves deficiències, els seus reptes i els seus avantatges.

Amb el lema "Pensem globalment, defensem localment", el FòrumSD, l'associació dels síndics i síndiques, defensors i defensores locals de Catalunya, i els pocs que queden a la resta de l'Estat, celebrarem del 23 al 25 de novembre, a Girona, un Congrés Internacional de Defensors Locals (Local Ombudsman International Congress). Uns dels objectius principals del congrés, que reunirà ombudsman locals d'arreu del món, són: posar en comú les respectives experiències en matèria de defensa dels drets de la ciutadania; Donar visibilitat a la humil feina de les sindicatures locals i promoure la institució de l'ombudsman municipal, com a element dinamitzador d'una democràcia més participativa, unes administracions més transparents, i més compromeses en la defensa del bé comú i dels drets humans; aconseguir una major col·laboració i interrelació entre les defensories locals, especialment dins de l'espai europeu i llatinoamericà.

Com deia un escriptor i jurista romà, "salus populi, suprema lex", el benestar de les persones és la llei suprema. I aquest aforisme hauria de conduir les decisions i actuacions de tots els responsables de les administracions publiques. I l'administració municipal, la més propera i necessària, ja que les persones vivim i convivim en els municipis, ha d'aplicar-se a humanitzar la seva burocràcia, a agilitzar els seus procediments i a administrar amb eficiència els seus recursos. Els síndics locals, des de la seva independència, compromís ètic i cerca de justícia, aplicant l'equitat, volem fer patent el nostre esforç per recuperar la confiança de la ciutadania en les institucions, promovent un civisme integrador, que inclou drets i obligacions.

Des de cadascun dels nostres pobles i ciutats, donem tot el nostre suport a aquesta iniciativa i treballarem perquè es puguin assolir els objectius fixats, en benefici de la nostra ciutadania i la defensa dels seus drets, inherents a la dignitat de la persona, de totes les persones. Som conscients que per a la defensa dels drets humans no hi ha fronteres que valguin.