El parc de la Devesa del Pla és un dels espais de lleure urbà més grans del Ripollès. El procés de participació ciutadana que ha endegat l´Ajuntament és un bon principi perquè els vilatans se´l facin seu i es converteixi en un lloc de trobada i convivència. No obstant hi ha un seguit de preguntes a fer que poden ajudar a millorar un procés que, en anar més enllà d´un barri, afectarà els milers d´habitants de Ripoll. En d´altres pobles i ciutats parcs similars son un element més dels seus atractius turístics.

La participació ciutadana es pot plantejar de dues maneres. Una, sense cap treball previ i deixant que un col·lectiu, més o menys nombrós, faci espontàniament las seves propostes; aquest sistema es fixa més en les parts i no que el conjunt sigui més o menys funcional. L´altra manera de participació ciutadana és un concurs d´idees elaborades per persones relacionades o professionals. Aquest sistema porta que desprès d´una exposició i discussió pública de les propostes presentades, els vilatans decideixen quina consideren més adient. D´aquesta manera, en integrar les parts en el conjunt, tot gira sobre una mateixa lògica. La participació ciutadana, que fa temps es va emprar per decidir sobre el tractament de les façanes del Ter, és un exemple d´aquest darrer mètode.

També les funcions que ha de donar el parc són importants; aquestes poden quedar reduïdes només a les de lleure i esportives o poden anar mes enllà, com per exemple el Medi Ambient i la seva didàctica. L´indret, amb una vegetació de ribera, un riu i un Parc Botànic, didàcticament pot donar molt de si. Aquest aspecte també pot ser un reclam per els visitants i un atractiu turístic a tenir en compte.

Una disciplina que actualment està molt sobrevalorada són les TIC. El sistema per comunicar-se mitjançant els telèfons intel·ligents està a l´abast de la majoria dels nois i noies, i per molt que aquests coneixements, que ens connecten amb el futur, siguin importants han d´anar acompanyats d´una visió àmplia del nostre entorn. Si es demana a moltes persones quina diferència hi ha entre un roure i una alzina, en molts casos, no tindrem una resposta satisfactòria. El mateix ens podem trobar si preguntem per l´origen d´una roca granítica o d´una pissarra. El coneixement d´aquests temes que ens connecten amb el nostre passat està quedant bastant esvaït.

La vesant formativa de la Devesa es pot potenciar si el Parc Botànic s´amplia amb un seguit de roques (eruptives, sedimentàries, metamòrfiques etc) de diferents indrets del Pirineu junt amb la corresponent explicació. Sense voler pretendre crear un geoparc, sí que l´ampliació geològica de la Devesa li donaria valor afegit.

Que a la Devesa del Pla es puguin veure els diferents arbres del Pirineu (bedolls, pins, etc.) i s´hi puguin trobar també les diferents plantes (aromàtiques, medicinals, etc) i els diferents tipus de roques (sedimentàries, eruptives, etc) pot inspirar futurs biòlegs o geòlegs.

Fer una o altra aposta depèn que l´Ajuntament sigui més o menys sensible a potenciar l´aspecte didàctic del projecte endegat a la Devesa del Pla i també de la voluntat de connectar Ripoll amb el nostre entorn i el Pirineu.