No estem millor, perquè no volem

Juaquín Durall banyoles

n Pel bé de la humanitat demanem que ens governi un programa d´ordinador ben estructurat per cobrir totes les necessitats del progrés humà amb la màxima eficàcia, objectivitat i insubornabilitat. No volem déus humans al comandament, que s´equivoquen, corrompen feixugament, i es tiren gasos.

El fet que hagi guanyat Trump als EUA atempta contra l´ecologia, perquè s´ha envoltat de polítics a favor només de l´energia del petroli i de la despesa innecessària, les anomenades multinacionals petrolieres químiques, sense competidors, contràries a la sostenibilitat planetària i que obliden les prestacions socials mínimes. Aquest poca-solta només veu els seus interessos privats. Menysprea el bon sentir dels pobles del món. No seria estrany que emprengués alguna de tantes guerres estúpides més.

És com molts independentistes geogràfics, que, a més d´insolidaris, estan a favor dels interessos privats de les seves curtes, egòlatres i errònies visions.

L´esmentat programa d´ordinador (d´àmbit mundial) defensarà la creativitat dels més capaços i emprenedors, preveurà la solidaritat d´una sola raça humana, cobrirà les necessitats socials bàsiques (estudiar gratis i un habitatge propi assegurada); castigarà la ­corrupció pública i el joc deslleial de moltes multinacionals, anul·larà totes les armes i els seus traficants. La pau regnarà en un món d´una sola nació.

Un cop el planeta organitzat, centrat, just i amb lleis objectives, s´hauran acabat les terribles ventositats dels Trumps, els Trompes, les Trompetes i els iIndependentistes injustificats, perquè ja no podran cridar que ningú els roba ni un cèntim del país, ja que no existiran països. L´administració serà global. Ah, sí! El programa parlarà un sol idioma mundial: el més racional, que ja sabem quin és. Res més car, insostenible i primitiu que el món babèlic d´ara.

I conte contat tant conte s´haurà acabat.

La polèmica de la Trumpologia: realitats o paraules

Marc de Vicente Cassà de la Selva

n Donald Trump, gràcies al sistema polític del país i no per majoria, va ser escollit la setmana passada com el successor de la presidència dels Estats Units. Durant la campanya va fer comentaris racistes, masclistes i dirigits a petites minories que van enfurismar molta gent. A més, ha fet promeses d´allò més temptadores però sense explicar a ningú la seva estratègia per fer-les realitat. Us poso un exemple com un altre, va dir que construiria un mur entre la frontera dels Estats Units i Mèxic. I a més vol que sigui el país mexicà el que se´n faci càrrec, a banda de voler prohibir l´entrada de musulmans, ja que fomenten el gihadisme. Crec que és pràcticament impossible dur a terme aquesta ofensa contra els musulmans i el país mexicà. Aquestes propostes no tenen ni cap ni peus, crec que es un xenòfob i que algú l´ha d´aturar per frenar aquestes conductes racistes que estan començant guanyar poder dins la societat. Si aquesta bola de neu augmenta dràsticament durant els següents quatre anys, en el pitjor dels casos podria esclatar una Tercera Guerra Mundial. Ara bé, s´ha de ser optimista, de tot cor desitjo que les paraules només siguin paraules i que aquesta ­punyalada cap al color de pell no transcendeixi a pitjor. De moment la cosa està en un punt mort i l´únic que podem fer és asseure´ns amb les cames creuades i esperar que passi alguna cosa.

Pobresa energètica

i vulnerabilitat

Josep M. Loste i Romero portbou

n El darrer cas de Reus amb la funesta conseqüència d´una persona morta per la xacra de la pobresa energètica posa sobre la taula la vulnerabilitat social que pateixen massa ciutadans de Catalu­nya. El nou drama social, en aquest cas a Reus, posa de manifest les mancances socials de la societat actual. Sense una pensió o un salari dignes tots som candidats a la pobresa energètica. La vulnerabilitat social és brutal. Malgrat tot, hi ha solucions: lleis més clares, un reforç del personal interí, laboral i funcionari en els departaments clau, una justícia social efectiva i que les empreses elèctriques i d´altres subministraments deixin d´exercir de senyors feudals en ple segle XXI. D´altra banda, caldria molta més coordinació entre els serveis socials, ajuntaments, consells comarcals, Generalitat, Justícia i els Mossos d´Esquadra.