La mort de Rita Barbera

25.11.2016 | 11:07

Rita Barberá no era una persona a qui jo admirés i, si hagués tingut l´oportunitat de votar-la, no ho hauria fet mai. Ara: d´aquí a alegrar-me de la seva mort hi ha una distància immensa i que traspassa una frontera. Alegrar-se de la mort d´una persona és confondre molt les coses. I és una confusió perillosa.

Veure Pablo Iglesias, amb la cara crispada, explicant orgullós i combatent per què no participaven al minut de silenci de l´exacaldessa em va fer mal al cor. Veure com a les xarxes socials tanta gent ha fet bandera de la transgressió de celebrar la mort d´una persona em fa una pena immensa. Alegrar-se de la mort de Rita Barberá demostra molt poca humanitat: si no som capaços de lamentar que algú ja no hi és, que per aquesta persona s´ha abaixat el teló, que ja no juga ni jugarà mai més, és que estem fent alguna cosa molt malament. Estem confonent el joc (polític, de l´amor, de la feina, de les relacions, dels diners, de la cultura, del que sigui) amb la vida. Ens podem barallar i molt seriosament, perquè hi ha coses importants, és clar, per idees de tot tipus. I després hi ha les persones. Que són una altra cosa, la més important, i que haurien de merèixer tot el nostre respecte. Perquè hi ha molta distància, sí, però alegrar-se de la mort d´una persona perquè no té les teves idees i assassinar algú perquè no té les teves idees són dues coses que estan en el mateix camí. I això no ho hauríem de permetre.

Aquest acarnissament amb la mort d´algú com nosaltres, que tenia una família i amics estimats que deuen estar destrossats i que potser tenia un gos que s´ha quedat sense mestressa, m´ho invento, és profundament lamentable i viure en una societat així em fa una pena immensa i moltes ganes de tirar la tovallola. Deia que alegrar-se de la mort de Rita Barberá demostra molt poca humanitat, però també demostra molt poca valentia. Perquè quan tota la massa opina el mateix i en bloc, de quina transgressió parlem? Aquí les úniques persones valentes són les que s´han atrevit a dir, en mig de la marabunta: doncs era una persona i jo lamento la seva mort. Descansa en pau, Rita Barberá.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema