Per què els nostres fills no poden aprendre i jugar amb nens d´aquí?». La pregunta és un titular demolidor que publicava fa uns dies el diari Ara. La plantegen mares de l´escola La Farga de Salt, on el 100% dels nens són catalans de pares vinguts de fora, explica la direcció (Ensenyament diu que són el 81%). La resposta: perquè algú no ha fet (ni fa) la feina ben feta. I aquest «algú» no són els mestres, que s´esllomen dia sí i dia també a les aules; són els gestors públics, Ajuntament i Govern català, que no tenen cap pla (i si el tenen, l´amaguen) per atacar el repte de futur primordial que té un poble multicultural de veritat. La planificació de l´ensenyament públic a Salt se centra en passar dies i en empènyer anys.

Segur que regidors i tècnics i el Departament treballen molt, però la realitat posa en evidència que els esforços estan mal encaminats. A Salt, per desgràcia, hi ha dues societats paral·leles, que avancen a velocitat diverses: la blanca i la multicolor. Els nens i nenes blancs celebren la Festa Major, fan esport de competició, música, aprenen idiomes i, molt majoritàriament, van a l´escola concertada (opció ben lícita). A negres i no tan negres, en general i amb poquíssimes excepcions, ni se´ls veu pel correfoc dels Diables d´en Pere Botero, ni fan esport de competició, ni extraescolars d´anglès, ni música, ni res, i a la concertada n´hi van quatre. No s´ho poden permetre. Salt trencarà l´estigma (injust) que pesa sobre ella el dia que els gestors de la cosa pública baixin de la superlluna i entenguin d´una punyetera vegada que l´educació és l´únic camí per fer que els catalans de cognoms àrabs, africans i americans siguin saltencs de ple dret. Quan això passi perdran les eleccions, però faran un servei impagable a la gent no blanca i a la blanca.

Els excel·lents resultats pedagògics obtinguts per «La Farga» de l´Hospitalet de Llobregat, l´escola Joaquim Ruyra, trenquen tots els tòpics que pesen sobre els nens immigrants: allà treuen les mateixes notes que els que van a escoles d´elit. Copiar les coses que funcionen és de savis. A Salt, a l´Hospitalet i a la Xina.