Per als lectors poc introduïts en el món del turisme diguem que les OTA són les sigles en anglès de les Online Travel Agencies (agències de viatges en línia), les quals utilitzen entre altres mètodes el d´inculcar als hotelers la idea de que aquestes són com un aparador per ajudar-los a vendre més i més fàcilment el producte hoteler que el que vendrien si ho fessin únicament pel seu compte. I les clàusules de paritat són aquelles que de manera abusiva i perversa les OTA obliguen a l´altra part a acceptar-les en els contractes de col·laboració entre ambdues parts i per les quals els hotels no poden fixar lliurament les tarifes que creuen més convenients. Clàusules que com han determinat diversos tribunals europeus, per ser lleonines, són il·legals. Situació agreujada per les altes comissions que es veuen obligats a pagar els hotelers. Tot això junt amb altres efectes menors que, sumats als anteriors, a mitjà i llarg termini, en molts casos, constitueixen un perill per a la supervivència d´alguns hotels.

Però últimament les coses han canviat i per bé. Primerament va ser Alemanya on una històrica decisió de les autoritats de Competència del passat 23 de desembre, basant-se en el Dret Comunitari, va prohibir les esmentades clàusules, mesura que recentment ha estat confirmada per l´Alt Tribunal de Düsseldorf mitjançant sentència que no és apel·lable. El juliol de 2015 ho va fer França, que gràcies a l´anomenada «Llei Macron» -nom que pren de l´aleshores ministre de turisme francès que la va impulsar, Enmanuel Macron, avui candidat a la presidència de la República Francesa­- i gràcies a la qual els hotelers francesos han aconseguit escapolir-se de la pressió del les grans OTA multinacionals com Booking o Expedia i així ser lliures d´establir els preus que creguin convenients tant en la seva pròpia web com en les de les OTAS. I a França l´ha seguit Itàlia amb similars lleis. I, finalment, la passió anti-OTA també ha arribat a Catalunya quan el proppassat 22 de setembre el Gremi d´Hotels de Barcelona va organitzar una conferència sobre les abusives clàusules de paritat obligatòries, fixant-se concretament en el cas del hotels francesos, sense oblidar que a Europa ja s´estan promulgant una sèrie de lleis destinades a anul·lar tals clàusules. No obstant això, l´experiència demostra que a la pràctica la cosa no resulta tan fàcil com en principi semblava, si no per les grans cadenes hoteleres com per als hotels familiars independents que, per ser més febles quant a capacitat de negociació, pateixen encara més pressions de les OTA que els amenacen de retirar-los dels programes preferents, la qual cosa significaria fer-los desaparèixer o enterrar els hotels díscols a les últimes pàgines de Booking i, en conseqüència, gaudir de menys oportunitats de vendre el seu producte.

Aquestes noves i importants normes europees hauran de ser aplicades forçadament a les OTA de la resta d´Europa en un termini raonablement immediat, i ser acatades per aquestes empreses si no volen ser objecte de fortes sancions i l´anul·lació dels contractes que tenen subscrits amb els hotelers. Al mateix temps, cal reconèixer que la decisió de les autoritats turístiques europees prohibint les clàusules de paritat suposa un gran avanç per la distribució digital i un gran èxit per les reivindicacions dels sector hoteler de tot Europa, ja que representa un gran pas per el restabliment de la llibertat dintre del mercat turístic i la capacitat de venda on line dels hotels al ser-li permès fixar diferents condicions i els preus que creguin oportuns a tots els canals de comercialització dels seu producte sense cap tipus d´imposició, restricció o coacció per part de aquestes grans plataformes multinacionals.

Ara el Gremi d´Hotels de Barcelona vol seguir l´exemple de França, per la qual cosa demana a les administracions pertinents que prenguin la iniciativa i s´aprovi per als hotels de Barcelona una iniciativa similar a la Llei Macron, la qual prohibeixi las clàusules de paritat de preus entre hotel i agencies de viatges on line. Iniciativa a la qual cal esperar que s´adhereixin tots els gremis, associacions i federacions de la resta de Catalunya. Que ho farà la de Girona si és que no ho ha fet ja? No en tinc cap dubte, atès el dinamisme que emana del seu president, l´Antoni Escudero. Ara només farà falta que l´administració els escolti. Esperem que aquesta vegada no ens fallin.