Del 23 al 25 de novembre s´ha desenvolupat a Girona el primer Congrés internacional d´ombudsman locals, amb presència de més de dotze nacionalitats i uns 200 participants. El fil conductor del congrés ha estat «Pensem globalment, defensem localment». El nostre món s´ha fet petit, i la globalització, amb els seus errors i problemes, amb els seus encerts i oportunitats, ens recorda que som ciutadans del món. No podem restar inactius, hipotecats per les nostres petites seguretats, quan a les nostres fronteres demanen auxili milers de persones que fugen de la guerra, la misèria, la fam i la violència. La vella Europa, pionera en la defensa de les llibertats, els drets humans, la laïcitat, la pau i la justícia, contempla desconcertada com les declaracions no es corresponen amb la dramàtica realitat, i com la societat civil es mobilitza més que les insensibles burocràcies governamentals.

Les persones vivim a les ciutats, als municipis, i aquí és on compartim esperances i fracassos, possibilitats i problemes on fem més visible la democràcia participativa i on sentim i constatem les discriminacions que neixen de l´atur, la pobresa o el menyspreu de les diferències culturals i socials. I no es poden resoldre els nous problemes que genera aquesta societat globalitzada amb velles receptes. Per això cal que obrim les nostres ments, cal que pensem des de la globalitat que ens envolta i condiciona, però al mateix temps ens cal actuar en l´àmbit en el qual tenim responsabilitat i possibilitats, que no és altre que el municipi on convivim.

Tenim instruments, coneixements i eines suficients per fer possible una societat i un món més decent, més humà i més just. Però com diuen en castellà «Del dicho al hecho hay un gran trecho». La realitat diària, lamentablement, ens mostra que als nostres pobles i ciutats hi ha problemes, desigualtats injustificades i circumstàncies que afecten negativament la dignitat i els drets de les persones.

Ara, el que necessitem són compromisos clars i fets incontestables per part de tota la ciutadania, però especialment i en major grau de responsabilitat, de totes aquelles persones que dirigeixen les administracions i ostenten algun poder.

No hem d´oblidar que el capital essencial i imprescindible de tot poble o ciutat és la seva gent, les persones. I el síndics locals o defensors del poble municipals, des de la proximitat, des del coneixement de la realitat i del tracte directe amb les persones contribueixen a millorar el funcionament de les administracions municipals, tot defensant, de manera universal i gratuïta, els drets de la ciutadania. Les sindicatures locals són una realitat que a moltes ciutats del món s´ha demostrat eficaç per fer camí vers una societat i un món més respectuosos amb els drets humans. Els ombudsman, sense el pes del poder, però amb la força de l´auctoritas i d´un compromís ètic insubornable, sense convertir les persones en números o expedients, impulsem un civisme integrador, comprensiu de deures i drets.