Avui s´escau parlar de l´obertura de l´exposició de la «Col·lecció de Nadales: Il·lustració i poesia catalana», que tindrà lloc aquest dissabte, dia 3 de desembre, a les set de la tarda, a la Sala d´exposicions de l´Ajuntament de l´Escala.

S´escau, en primer lloc, perquè la col·lecció fa un goig extraordinari. La nadala d´enguany, la dissetena, conté una il·lustració d´Assumpció Mateu i un poema de Caterina Albert (Víctor Català), Cant de desembre. Les setze anteriors també compten amb treballs d´alguns dels més grans artistes (Cuixart, Guinovart, Plensa, Subirachs, Tàpies...) i escriptors (Costa i Llobera, Espriu, Foix, Maragall, Verdaguer...) de la nostra terra.

La intencionalitat d´aquestes nadales, ens l´explicava el mateix promotor, el sabadellenc Joan Rios Masanell: «L´any 2000 iniciava l´actual col·lecció amb la voluntat de fer arribar, a les llars de familiars i amics i, també, a les institucions amb qui tenia vincles, el missatge de Nadal amb il·lustracions i poesies de destacats artistes dels Països Catalans, numerades i signades per l´autor. Per un costat, doncs, transmissió dels valors i felicitat nadalencs; per l´altre, suscitar interès per poetes i artistes catalans».

S´escau, així mateix, perquè és una manera de promoure la nadala tradicional. La felicitació nadalenca ha pres noves formes, certament, però el model clàssic no ha perdut atractiu ni vigència. Tant pel contingut, en aquest cas, excel·lent, com per tot el que hi ha al seu darrere. Mai no deixarà de causar-nos emoció el fet de rebre un sobre amb una nadala, obrir-lo, llegir-la i rellegir-la, i col·locar-la al rebedor de casa al costat de les altres.

S´escau, per últim, perquè ens ofereix la possibilitat de parlar de Joan Rios i Masanell. Rios és una persona amb esperit benefactor i filantrop. Als dotze anys ja participava en l´esbart de ballets catalans de Sabadell, del qual va exercir uns anys com a professor. Sempre ha col·laborat de manera activa en diferents entitats, moltes de les quals fan tasques de voluntariat.

Ocupà diferents càrrecs en la Jove Cambra i en el Casal d´Europa de Sabadell i és autor de volums diversos que busquen donar a conèixer la seva ciutat i comarca. També fou promotor i coordinador de l´edició del llibre El poema del pessebre amb motiu del centenari del naixement de Joan Alavedra.

Des d´aquí fem arribar al Sr. Rios una enhorabona ben gran per aquesta col·lecció i el nostre agraïment per la seva tasca altruista i cultural.