Lamento profundíssimament que la llengua es continuï considerant només com un mitjà de comunicació, perquè llavors el declivi de totes les llengües serà inevitable, ja que ens quedarem amb aquella o amb aquelles poques llengües que ens assegurin la millor comunicació entre nosaltres». Són paraules del sempre brillant orador Josep Maria Terricabras pronunciades el 17 de novembre en l´homenatge que li va brindar la Universitat de Girona amb motiu de la seva jubilació com a professor. L´eurodiputat d´ERC i fundador de la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la UdG va titular Tot és provisional la seva Lectio Ultima, llegida a la Facultat de Lletres. Terricabras va fer una defensa aferrissada del llenguatge, «el tret que ens marca més radicalment com a humans», i no es va estar de proferir alguns retrets, especialment als que treballen amb la llengua.

«No entenc que el sistema educatiu, de baix a dalt, que els mitjans de comunicació i que tots aquells que es dediquen a l´acció social i pública, no donin molta més importància al llenguatge».

Segons Terricabras, si els alumnes no saben fer oracions de relatiu, usar els pronoms febles i lligar subjecte, verb i complement, aleshores el seu pensament «no és articulat». «Que es doni poca importància a això és, per a mi, el senyal més evident de decadència intel·lectual». La conferència no s´ha vist a la televisió, i molt menys en prime time. Es troba fàcilment a Youtube combinant a la cerca els termes «Lectio Ultima» i «Terricabras».