Es veu que el Govern vol impulsar la creació d´un Màster en Administració Pública per formar la futura elit de l´administració d´una Catalunya independent. Ja està bé planificar la formació dels alts responsables de l´aparell del futur estat, però cal preguntar-se si la desitjada excel·lència no s´hauria d´haver buscat des de fa molt de temps; des que la Generalitat va ser reinstaurada i va començar a rebre competències. De la mateixa manera, cal preguntar-se si el màster només es posarà en marxa si la independència es veu ben encarrilada, o si també s´oferirà en el cas que les adversitats de la Història (ja se sap que la Història és una mala pècora) ens obsequiïn amb una pròrroga indefinida del règim de comunitat autònoma.

La justificada dèria d´anar per feina va provocar que als anys vuitanta es construís una administració autonòmica calcada de l´administració de l´estat que s´anava transferint. Fer-ho d´aquesta manera era pràctic i evitava conflictes. El concepte d´autogovern no era tan estimat com ho és ara, i els governs de CiU consideraven indispensable que el seu creixement es fes amb tots els pronunciaments favorables i sense nuclis de població que s´hi resistissin. Introduir canvis organitzatius radicals o substituir de sobre quadres i comandaments hauria provocat aquesta mena de resistència en el personal que s´anava incorporant.

Va ser així com un dia vaig veure un antic professor de doctrina falangista («Formación del Espíritu Nacional») assegut darrere una taula de funcionari autonòmic en temes d´esports i joventut. Però d´això ja en fa tres dècades. La majoria de quadres transferits juntament amb les competències estan més que jubilats, i en el cens de funcionaris s´ha operat la corresponent renovació generacional. Les disfuncions presents són responsabilitat d´estructures pròpies comandades per professionals triats, promocionats i preparats des de la Generalitat. I podem dir que les coses van fantàsticament? Podem dir que l´administració catalana és veloç, simplificada, eficaç i eficient en tots els casos? O bé l´esforç indiscutible del comú dels honestos funcionaris no evita les situacions de burocratisme que enerven el ciutadà?

No, per organitzar de forma exemplar l´administració de la Generalitat no calia esperar a la independència. Uns i altres han tingut molts anys per fer-ho. I tampoc no cal que esperin ara: ja s´hi poden posar. Per si de cas.