És mentida que hem entrat en l'època de la postveritat. Diuen que la victòria de Trump o l'èxit de Nigel Farage obren una nova etapa en la política on es pot prosperar des de la falsedat. La veritat és que la mentida en majúscules ha existit sempre i que triomfa en escenaris on la incertesa afavoreix que la veracitat ja no sigui un valor a tenir en compte. Sempre en benefici de radicals i populistes.

La llavors alcaldessa de Salt Iolanda Pineda al 2011 va viure una de les campanyes més grolleres i falses que mai s'han aplicat a les comarques gironines. Amb un índex d'atur elevadíssim i la taxa d'immigració africana més alta de l'Estat, tres formacions polítiques van fer una campanya negra en què entre d'altres coses afirmaven que Salt acolliria la mesquita més gran d'Europa.

Vals en supermercats per a immigrants, cotxets de regal per a families subsaharianes, la piscina tancada en exclusiva per a dones musulmanes... desenes i desenes de mentides. El PSC va perdre gairebé la meitat dels seus vots. Després, els radicals d'ultradreta van ser decisius i van governar amb Torramadé. La gran mentida fa anys que s'utilitza en la política. Que ningú es pensi que això només passa ara i lluny d'aquí.