Any Miquel Blay

eulàlia isabel rodríguez pitarque torroella de montgrí

A l´edifici de l´Hospici d´Olot es pot veure l´exposició «Miquel Blay. Sentiment olotí» fins al 15 de gener. Justament fou en aquest edifici on hagué tant l´escola pública com la de Belles Arts, on l´escultor féu el seu aprenentatge. L´exposició commemora ara els 150 anys del seu naixement, així com també ho fa l´exposició al Museu d´Art de Girona titulada «Miquel Blay. El camí de l´èxit», recentment inaugurada.

Sortint ja fora de l´edifici de l´hospici, al Jardí del Passeig d´en Blay, hi podem contemplar l´obra «La lectura». Una escultura en pedra on dues nenes subjecten un llibre obert que llegeixen, alhora que un nen, que també el llegeix, en duu un altre sota el braç. Tot el conjunt evoca la introducció al món de la lectura. Veure-la ara amb les fulles dels arbres que la recobreixen en un temps de tardor pot recordar molt bé els anys de fa un segle quan la va esculpir, el 1918.

Un any, doncs, per recordar aquest gran escultor nostre, per recórrer les sales on s´exposa temporalment ara i permanentment la resta de l´any, i per anar a cercar les escultures públiques que té als nostres carrers i edificis.

A la Generalitat

hi som tots

Francesc A. Picas President honorari d´Hispània Màrtyr. la jonquera

Hem llegit al Diari de Girona que la Generalitat ha fet un homenatge a les persones que injustament sofriren penalitats i presó per manifestar un ideal polític contrari al Govern central que regia Espanya en la postguerra, i també a altres persones per haver fet accions pacífiques, o no pacífiques, contra el règim d´aleshores.

La Generalitat s´ha oblidat d´homenatjar els milers de catalans que sofriren persecució, empresonament i assassinat pel seu ideal cristià, polític, econòmic, literari o social, oposat al règim anarcomarxista implantat el 1936-1939 a Catalunya. En aquells anys governava la Generalitat republicana. Foren víctimes bisbes, sacerdots, religiosos, polítics de la Lliga Catalana, d´Unió Democràtica, tradicionalistes, empresaris, gent del poble, pagesos, obrers i joventut. Ciutadans innocents, pacífics, víctimes d´una dictadura opressora que intentà desfer les arrels cristianes de la història de Catalunya.

La Generalitat s´ha oblidat que Catalunya és la pàtria de tots els catalans. La Generalitat hauria de ser la casa que ens representés a tots.

Catalanofòbia?

juan carlos alonso anglada flaçà

Un cop més el Govern espanyol mostra com d´igual és la justícia per a tohom.

A Cristiano Ronaldo i altres jugadors del Reial Madrid no tan sols se´ls investiga tard sinó que, a sobre, un jutge prohibeix que es parli del tema. I no només aquí: a tot Europa...

Messi, Mascherano, Neymar i tots els que tenen alguna relació amb el Barça han estat portada de tota la premsa i, si podia ser en lletres ben grosses, millor. I han estat jutjats, condemnats i multats.

Els senyors ministres, secretaris i altra fauna que han fet tot tipus de malifetes a les terres de l´Ebre enllà no se´ls imputa ni se´ls demana la dimissió ni se´ls cessa.

Els representants del Parlament i altres polítics o membres electes de l´Ebre ençà ja han passat a declarar i esperen judicis que poden comportar penes molt greus. És ben clar que ni «Hacienda somos todos» ni els espanyols són tots iguals davant la llei.

O tal vegada és que els catalans no som espanyols, cosa que fa molt de temps que els diem però no volen entendre, o bé és pura catalanofòbia.

Les noves modes d´avui dia

Martí massegur lloveras llambilles

Ja a començaments d´estiu l´actual jugador del Manchester United Paul Pogba va portar a Europa una nova moda en el món de l´esport, el dab, que consisteix a allargar un braç, plegar l´altre cap el pit, i abaixar el cap en direcció al braç plegat. Aquesta moda als Estats Units ja hi és des que Cam Newton, un jugador de futbol Americà dels Panthers la va posar a la moda realitzant el dab en cada Touch-down, a principis d´aquest any.

No ha ni passat un any i a Instagram ja s´hi han registrat més d´un milió de publicacions de joves i no tan joves (Com l´exsecretaria d´estat dels Estats Units Hilary Clinton) realitzant un dab.

L´altra sensació mundial és el «Mannequin Challenge» (repte del Maniquí). La idea bàsica d´aquest fenomen, sortit a la llum des de fa menys d´un mes, és de gravar un vídeo amb altres personatges imitant la figura d´un maniquí totalment quiet.

La febre per aquest repte ha generat que grans personalitats mundials de l´esport, cantants i polítics s´hagin atrevit a fer-ho, com és el cas de Cristiano Ronaldo, Neymar jr., Hillary Clinton, Michelle Obama i Beyonce, que tan sols són uns quants d´una gran multitud que han impulsat aquesta febre mundial.

Itàlia

Enric Carcereny Beltran lloret de mar

Itàlia, un altre avís. Pot ser que calgui anar pensant amb una «catexit». Europa no és cap bon exemple d´austeritat i democràcia. I no perquè hagi de governar un partit d´extrema dreta, si no per un d´esquerra, exemple de respecte als vots dels militants, o sigui democràcia directa, de justícia social, ajudant els més desfavorits, i els refugiats. Es poden fer acords puntuals amb una nova Europa, com han fet Noruega i altres països. És una opinió personal.