Despeses «versus» ingressos

José Luis Lucero Piñol girona

n El 26 de novembre passat la premsa va publicar el cost de les 26 accions que l´Ajuntament ha fet a la Devesa: 430.093 euros. Faig números i no surten els comptes. Manteniment 187.829 euros i 243.093.- inversions.

Aquest és el meu comentari.

Inversions:

El vial permetrà 164.299,88 euros. Molt bé per l´anul·lació de 150 places d´aparcament, però calia fer el vial tan lluny del centre?

A la Copa (és Devesa?), 17.682,52 euros, per canviar les columnes del focus.

A la passera de Fontajau (és Devesa?), 13.288,09 euros per canviar els llums.

Una barrera nova per impedir el pas de vehicles: 10.789,82 euros i bancs nous: 16.083 euros (On, quants, model..).

Falten per indicar unes 20 accions més.

P.D. Suposo que tenien permís per fer aquestes actuacions.

Ho dic perquè: a) per posar 4 carretilles de ciment i arreglar una vorera de la rotonda c) C. Albert, es necessita permís de tothom, b) per posar vigilancia a la Devesa cal permís del Ministeri de l´Interior?, i c) per posar més llum caldrà estar d´acord amb els ecologistes i els de medi ambient.

M´agradaria saber els ingressos que aporta la Devesa al Consistori.

No cal especificar els cèntims.

Oi que ens agradaria?

Gràcies.

Singapur

enric carcereny beltran lloret de mar

n Personalment no estic d´acord amb la Conselleria d´Educació, matèria que és una prioritat de la República de Singapur, i això ha permès que aquest país asiàtic hagi avançat als mateixos Estats Units d´Amèrica. No superar un examen pot ser quasi un drama familiar, però a l´escola, de petits, aprenen a respectar pares i professors. A complir fil per randa, les lleis (encara que algunes no es poden admetre, com la restricció en la llibertat d´expressió, la pena de mort, etc.) a fer un bon ús de la sanitat pública, i dels medicaments, i considerada com la millor del món a pagar els impostos (dels més baixos del món, com l´IVA, que el màxim és el 7%). Habitatge molt assequible, atur quasi inexistent i un sistema de pensions exemplars.

El luxe de ser celíac

oriol sala-patau sautès barcelona

n La meva filla és celíaca des de fa onze anys i sí, la cosa ha canviat molt. Hi ha molta més oferta de productes sense gluten i més restaurants concienciats per poder servir aquest tipus d´alimentació. L´única cosa que no ha variat gaire, és el preu. I això és greu, perquè el menjar del celíac és la seva medicina.

El percentatge de celíacs augmenta de manera vertiginosa; si hi afegim les persones intolerants al gluten i les dietes sense blat, són prou gent per plantejar-se fer una alimentació paral·lela i assequible a tots nivells. Tot i que una de les grans marques de pasta ja ha tret una línia per a celíacs, hi ha infinitat de productes que continuen triplicant el preu del seu homònim amb gluten.

L´Associació de Celíacs lluita acarnissadament perquè estiguem a l´altura d´altres països europeus que, davant la lentitud del procés de fabricació han decidit donar ajuts socials a les famílies amb celíacs per poder accedir còmodament a aquests productes.

Un altre cop ens quedem enrere. Encara a Espanya, ser malalt celíac és tot un luxe.

Solucions per a les pensions?

ÀNGELA FERRER I MATÓ girona

n I tant que hi hauria solucions! El que passa és que el Govern, amb Rajoy al capdavant, no volen afrontar el problema que és fort i -és clar- comportaria moltes reformes al seu mandat i ell i tota la seva tropa són incapaços d´afrontar-les.

Les pensions que es cobren no són cap regal que fa l´Estat ni molt menys, són diners que els treballadors van confiar-los, trets dels seus salaris, per a ser administrats per ell, de manera que una vegada aconseguida la jubilació es pogués dur una vida digna. O sigui són diners que s´han malgastat i ara no saben sortir-se´n, per complir i tornar per mitjà de les esmentades pensions el que els treballadors els han confiat, tenint a més en compte que ja el poder adquisitiu s´ha vist notablement minvat, ja que la clàusula d´augmentar segons l´IRPF se l´han passada per on han volgut.

Mireu, fora Senat (no fan res), res de cobrar sous astronòmics tots els que han estat presidents, ni vitalicis supersous, ni cotxes oficials, ni secretàries per als panxacontents que han tingut algun dia un càrrec oficial (i no han fet res més que escalfar cadires) ni dietes, ni extres de tot tipus que es reparteixen aquesta guardiola que no és seva. Estan robant!. Som el país europeu amb més parlamentaris (que els redueixin!), que vigilin els fraus fiscals, que paguin més els superrics que n´hi ha molts i que s´adonin que retenir encara part de les ridícules pensions que paguen és de vergonya i grossa. Vaja que si volen la solució hi és.

Faran quelcom raonable? Ho dubto. I aquest cop m´agradaria i molt equivocar-me i que almenys per un cop el seu cervell adormit despertés i solucionés aquest candent problema que afecta tanta gent ja gran i que no es mereix el que està fent aquest Govern de fireta.