Una Catalunya republicana i laica, volen. Però actuen com si la volguessin ultracatòlica. Una seixantena de municipis gironins són l´exemple del futur que volen la CUP, ERC i els antics militants de CiU si triomfa la revolució social que estan empentant. Han sacrificat un dia festiu per anar a obrir el despatx amb la voluntat que arribi la independència. Però només obren els dies que fan espanyols, perquè per la Immaculada Concepció van decidir continuar de festa.

Ho justificaran perquè la Constitució de 1978 és la que subjuga els drets de Catalunya com a país i no la Puríssima. No es pot esperar més de qui vol abans els Furs suprimits el 1714, d´una monarquia de l´Antic Règim, abans que un consens democràtic decidit a les urnes. Tampoc els pot argumentar que el 90% dels catalans van avalar el text constitucional espanyol en referèndum fa 40 anys, perquè diuen que la majoria ja són morts. Com han desaparegut segurament tots els que van aprovar la Constitució de Noruega el 1814; la d´Holanda el 1815 o la de Bèlgica el 1831, i encara són vigents.

Els polítics independentistes no poden donar lliçons de coherència. Centrats com estan per emmarcar «moments històrics», ni saben ser republicans, ni tampoc són laics.