A poc més d'un mes de la seva presa de possessió, el controvertit president electe dels Estats Units, Donald Trump, ja ha donat forma substancial al seu futur gabinet, amb l'elecció dels seus principals alts càrrecs. I, per descomptat, no es pot dir que hagi decebut les expectatives que s'havien creat.

En primer lloc, la majoria dels escollits no tenen experiència en l'Administració (llevat d'excepcions com Rick Perry, exgovernador de Texas i futur secretari d'Energia... un departament que va voler suprimir, fa cinc anys) i, en canvi, sí que en tenen en el camp dels negocis, com el mateix Trump (serien els casos del secretari d'Estat in pectore, Rex Tillerson, expresident de la petroliera Exxon Mobil i amb bones connexions amb la Rússia de Vladímir Putin o de Wilbur Ross, pròxim secretari de Comerç, tauró de Wall Street i amb una fortuna estimada de 2.500 milions de dòlars).

A més del flanc business friendly, Trump també ha optat per envoltar-se de militars en els principals llocs de seguretat... i de la línia dura (com el nou secretari de Defensa, l'exgeneral de marines James Mattis o Michael Flynn, assessor de Seguretat Nacional, també simpatitzant del putinisme i amb una retòrica que voreja la islamofòbia).

Però la incògnita sobre què pensa fer Trump a partir del 20 de gener persisteix. Perquè, més enllà d'aplicar una política més dura cap a la Xina (lògica, a partir del seu discurs proteccionista de campanya), hi ha qui creu que no podrà anar més enllà, en la seva manera d'actuar anti-establishment. I que, en el fons (pensen molts), és retòric. En cas contrari, té difícil explicació l'elecció d'un alt càrrec de Goldman Sachs, Steve Mnuchin, com a nou responsable del Tresor.