Bali, Dubai, Nova York, Londres, París... les fotos de les celebracions de Cap d´Any dels amics arriben des de gairebé qualsevol punt del planeta. La globalització ha permès una cosa que semblava impossible: que les classes populars puguin viatjar a indrets que fa una trentena d´anys eren un somni de gent amb un cert capital. Calien esforços -o un esdeveniment especial com un casament- per passar una setmana al Japó o als Estats Units.

Avui dia, gent amb rendes no superiors a 20.000 euros anuals es poden pagar aquests viatges. L´abaratiment dels vols, però sobretot la proliferació d´apartaments turístics en les principals destinacions turístiques ha canviat totalment la situació. El vell sistema d´hotels ha saltat pels aires a costa de disparar el preu de l´habitatge en les principals capitals del món.

A Barcelona, el debat sobre habitatge digne o turisme de baix preu ja és a sobre la taula. Barris on tradicionalment els joves treballadors es permetien poder viure amb lloguers mitjanament assequibles per emancipar-se s´han convertit en prohibitius.

Girona, en dimensions globals, és just al límit de l´àrea d´influència barcelonina. Hauríem de començar a pensar en les conseqüències.