La indústria hotelera gironina, com pràcticament la de tot arreu, si no vol perdre el tren de la modernitat té la necessitat i la inexcusable obligació no de només mantenir les seves instal·lacions en perfecte estat de conservació i funcionament, sinó també de modernitzar-les contínuament. Això vol dir portar a terme cada any les inversions necessàries per adaptar als temps i als corrents actuals les seves instal·lacions i equipaments de tots tipus a fi que no quedin obsolets i deixen de ser competitius davant l´oferta de les nombroses noves zones que dia rere dia emergeixen en l´exigent i disputat món del mercat hoteler estatal i internacional i, sobretot, a les necessitats i exigències, cada dia més accentuades, dels seus clients, tant dels particulars com dels que els arriben canalitzats a través dels operadors turístics, sense que això vulgui dir que l´hotel ha de perdre la seva pròpia identitat original, la qual li dona un segell de personalitat i encant molt especial. Un hotel ha d´estar en constant adaptació als temps actuals i resultar cada dia més atractiu per a la seva clientela que, normalment, a les contrades gironines sol ser de diverses nacionalitats. Així mateix, l´hoteler responsable ha de procurar adaptar la cuina del seu establiment al perfil que actualment exigeix el públic, procurant complaure els gustos i tendències de la nova cuina -tenint sempre compte que, per voler ser moderns, no es caigui en l´extravagància-, sense oblidar i, sobretot, mimant la cuina tradicional del país, la qual atresora una sèrie de plats tradicionals de tota la vida -aquells que tan bé cuinava l´àvia de la casa i que tant enyorem- que constitueixen aquella entranyable cultura gastronòmica tan nostra, procurant utilitzar, sempre que sigui possible, el màxim de productes de proximitat allunyant-se de l´estandarització i de matèries primeres mediocres per tal de poder donar satisfacció als paladars més exigents. Cal tenir en compte que si les instal·lacions i els serveis d´un hotel no estan en la línia dels temps actuals causen el mateix efecte que un treballador quan tracta de forma indeguda un client i no fa bé la seva feina. Això vol dir que les instal·lacions i el personal cal que estiguin en total harmonia per tal de no decebre les expectatives que els clients es poden haver creat, en el moment de formalitzar la seva reserva, respecte a les instal·lacions de l´establiment i el nivell professional del seus empleats.

Però si, per posar un exemple força clarificador, perquè funcioni bé una línia aèria no basta de disposar de bones i modernes aeronaus, sinó que també calen tripulacions degudament preparades, perquè Catalunya continuï essent una potència turística de primer ordre a nivell mundial, no basta amb una extensa i bona xarxa hotelera. Sempre resultarà absolutament necessari un capital humà ben preparat i eficient. Sense uns bons professionals per excel·lent que sigui la nostra oferta en instal·lacions, el fracàs estarà sempre assegurat. És per això que per al desenvolupament integral del sector turístic, entès globalment, són també imprescindibles bones i suficients escoles d´hostaleria i de turisme com les que afortunadament gaudim a les comarques gironines, on s´ensenya als alumnes l´art del bon cuinar, de servir correctament una taula o dirigir adequadament un negoci turístic mentre que, al mateix temps, se´ls instrueix en tecnologia punta en els camps de la telefonia, de la informàtica i la electrònica en general, així com en el domini de diversos idiomes, coneixements no només necessaris sinó imprescindibles en els temps actuals, i cada dia més. D´aquests centres cada any surten un munt de noies i nois ben preparats i carregats d´il·lusió que en un molt proper futur seran els responsables de gestionar els establiments hotelers i altres negocis del sector turístic d´aquest país. Les escoles de hostaleria i de turisme són, sens dubte, la inversió pública més necessària, més assenyada i més rendible a mitjà termini que poden fer tant l´administració territorial, l´autonòmica i àdhuc la municipal. Esperem que els responsables polítics tinguin clar quelcom que ho és,... i molt.