Dijous i divendres de la setmana passada es van celebrar les Jornadas Municipalistas por una Financiación Justa, organitzades per l'Ajuntament de València. L'objectiu era debatre i reivindicar els recursos necessaris perquè els ajuntaments puguin oferir serveis de qualitat i, alhora, reforçar l'autonomia municipal.

Un total de 62 representants van signar la Declaració de València, amb deu punts que inclouen una sèrie de propostes de reforma del marc legal.

De fet, però, l'esdeveniment era una reiteració de la Declaració de Saragossa sobre Autonomia Municipal i Finançament Local, signada el setembre de 2015 que reivindicava la reforma del sistema tributari local i un finançament suficient i sostenible.

Aquestes reunions demostren la inoperància de les associacions municipalistes, més enllà del paper mullat de les resolucions grandiloqüents.

També la Generalitat de Catalunya va endegar l'any 2016 un procés de debat sobre diferents àmbits del municipalisme que inclou el finançament local.

I és que, avui dia, totes les forces polítiques estan d'acord que les finances municipals pateixen una situació dramàtica.

No n'hi ha prou. El derrotisme s'ha anat instal·lant al llarg de vint-i-cinc en l'imaginari social dels ajuntaments com una expressió del sentiment de pertinença a un grup que comparteix una identitat comuna: són els pàries que reben les engrunes del pastís.

D'aquí que els alcaldes, sense obtenir cap solució a la demanda de més autonomia financera, convoquin jornades per expressar, en una catarsi col·lectiva, l'emprenyament i el desemparament que arrosseguen.

Doncs bé, cal que perdin tota esperança. Tant és que s'esgargamellin en declarar que «la reforma del sistema de finançament local no pot veure's postergada ni supeditada a la reforma del model autonòmic».

Tant li fot que, en un exercici de flagel·lació, assumeixin més corresponsabilitat fiscal, reclamant una reforma dels tributs locals propis en comptes d'exigir una aportació més alta de les administracions central i autonòmica.

Tant se val que pidolin reformular l'absurda regla de la despesa, que impedeix destinar a inversions quantitats que resten inactives, o que el principi d'estabilitat pressupostària no permeti endeutar-se als ajuntaments sanejats.

Per tot plegat, la declaració de València acaba com el rosari de l'aurora: «Damos traslado de estas propuestas de reforma financiera a la Federación Española de Municipios y Provincias y al Gobierno de España, mostrando nuestro apoyo a la Comisión de Expertos creada para el estudio de la reforma de la financiación local, constituida por Acuerdo del Consejo de Ministros del pasado viernes 10 de febrero de 2017».

En fi, la sort ja ha estat tirada!