Dissabte passat entre 160.000 i 500.000 persones van omplir els carrers de Barcelona des de plaça Urquinaona fins al Passeig Marítim per demanar un compromís ferm en l´acollida dels refugiats. Tant si van ser 160.000 com 500.000, són molts per una causa justa. Un cop més els ciutadans van tornar a donar una lliçó.

«Volem Acollir» va ser el crit de les 15.000 persones que van participar al concert del Palau Sant Jordi el passat 11 de febrer, com és habitual, en aquest tipus d´actes es van fer tot un seguit de parlaments per part de diferent responsables d´ONGs, molt crítics amb els que miren cap un altra banda en aquesta barbàrie. També van intervenir persones de certa rellevància, entre elles el periodista Jordi Évole, que va fer un al·legat als polítics del nostre petit però solidari país, on va dir textualment: «Jo crec que aquest no és només un problema de competències, és un problema d´incompetències». Paraules que van incomodar i fer saltar com un ressort a més d´un dirigent present a la llotja, afirmant que no tenim capacitat jurídica per concedir el dret d´asil. Per tant, és evident que el decrèpit, decadent i trist govern espanyol és qui ho ha de fer i com ja ens ha demostrat no ho vol fer.

Però l´actual govern de la Generalitat i els nostres ajuntaments sí que poden fer coses. En primer lloc, aprovar un pressupost per l´Agencia Catalana de Cooperació (ACCD) digne, al 2008 l´agència disposava de 67 milions d´euros caient fins la miserable xifra de 6 al 2013 i 2014, al 2017 es preveuen 17 milions, molt i molt lluny del 0.7 que es va comprometre ja fa anys. Per altra banda, els Ajuntaments poden aportar del seu corresponent pressupost diners al Fons Català de Cooperació, o bé, a les ONG dels seus municipis. En segon lloc, destinar part d´aquest diners a donar un ferm suport a les ONG que estan treballant als diferents camps d´acollida o enfortint les entitats que recullen els més desvalguts del mar facilitant-los mitjans. Per altre banda, l´ACCD ha fet intervencions d´emergència en terratrèmols, aiguats o desastres naturals. És evident, doncs, que estem preparats per fer front a actuacions en els camps d´acollida grecs, en els quals, dubto molt que el govern grec no ens autoritzés a fer-ho. Aleshores, no és cert que no es pot fer res des del govern de la Generalitat i els ajuntaments.