Dissabte - Comuns a comarques

Dissabte - Comuns a comarquesEls Comuns i Podem són dues formacions que intenten construir el nou espai de l´esquerra de les causes. Són els que substitueixen l´ancià PSUC i l´absorbit IC-Verds. També agafen la part de vots que els toca dels que votaven el PSC quan era un partit central.

Ja veurem si Comuns i Podem acaben junts o separats, però tenen diferències insalvables amb el vell espai d´IC-Els Verds. Si bé els escosocialistes mai van fer un forat destacable a les comarques de Girona, sí que van arribar a tenir una influència molt positiva en algunes polítiques, sobretot de caràcter social i mediambiental.

D´entrada, els Comuns no situen el medi ambient en el centre del seu discurs, més enllà de la contaminació a Barcelona. Els dirigents dels Comuns són rabiosament barcelonins i parlen, quasi en exclusiva, de problemes o fixacions barcelonines. Desconeixen els anhels de la perifèria i l´única ruralitat que identifiquen és la de Collserola o els horts als balcons.

Comuns i Podem -menys Podem que els Comuns- encara no han estat capaços de construir una oferta política per a la gent de comarques.

Diumenge - Carnaval recuperat

Diumenge - Carnaval recuperatA Portbou és carnaval. Fa un dia fantàstic. És un dels pobles de l´Empordà que fa tres dècades es va convertir en blasfem en voler celebrar aquesta festa pagana una setmana més tard. D´aquesta manera els portbouencs podien participar, la setmana abans, a la rua de Roses i alguna vegada a la de Platja d´Aro. Els agradava molt el carnaval perquè ho guardaven tot i, després, al maig, ho recuperaven per participar a la desfilada de carrosses de la Santa Creu figuerenca. Un poble molt donat a la gresca. Setmanes abans del carnaval les colles es reunien moltes nits per preparar les disfresses i els carruatges i, si s´esqueia, queia alguna ampolla de moscatell entre retalls i agulles. Ara el carnaval del poble ha empetitit però no obstant continua essent molt divertit, notable i amb un nivell molt superior a una població cada dia més escassa.

La recuperació del carnaval a Portbou no va ser una cosa fàcil, tractant-se d´un poble que en aquell moment tenia una densitat desproporcionada de funcionaris de l´Estat -sobretot, cossos de seguretat de l´Estat- i amb una parròquia controlada per un important capellà de l´Opus Dei. A Portbou el poder franquista va durar més anys que a la resta d´indrets i la recuperació del carnaval va ser d´un gran atreviment.

Dilluns - Monstres a casa

Dilluns - Monstres a casaDades inquietants. Molt inquietants. Durant el 2016, a les comarques de Girona, Interior va atendre, cada dos dies, un menor per maltractaments a casa seva. Això vol dir que, en un any, 140 menors van ser maltractats en el lloc on s´haurien de sentir més acollits i protegits.

Desconec si va a més perquè, sobre aquest mal, les dades són forçosament imprecises. Quants maltractaments no arriben a la conselleria d´Interior? És possible que la majoria, perquè en molts casos les víctimes creuen que s´ho mereixen i, a més a més, poden arribar a tenir sentiment de culpa perquè pensen que es porten malament. Els nens no saben visualitzar els monstres reals. No saben veure aquest pares com el que són: uns éssers repugnants.

Dimarts - Avaries o robatori

En algunes zones de Girona l´empresa d´aigües perd pel camí fins al 60% de l´aigua que pretén distribuir a les cases. La xarxa pública és, en alguns llocs, un colador. L´auditoria tècnica de 2014, que s´ha conegut avui, descriu una xarxa de distribució precària fonamentalment per la falta d´inversió. En canvi AGISSA, aquesta empresa que està essent processada judicialment, diu que en les zones que perden més aigua és perquè els la roben. Sobretot a la Font de la Pólvora i Torre Gironella (zones humils de la ciutat). AGISSA s´oblida d´esmentar Montjuïc, un barri on, segons l´auditoria, se´n perd molta i on hi ha 10 quilòmetres de canonades tronades. Dubto que es dediquin a punxar la xarxa pública, com no sigui per omplir gratis les piscines.

Les primeres auditories d´Efial ja revelaven aquesta escandalosa falta d´inversió que ara ratifica aquest nou informe. Tot plegat posa entre l´espasa i la paret aquesta empresa que gestiona l´aigua de Girona i que des dels anys 70 del segle passat ha tingut molt temps per invertir una part de la fortuna que ha facturat.

Dimecres - Els desconnectats

Dimecres - Els desconnectatsA Santa Coloma de Farners han tornat a penjar la bandera espanyola però ara acompanyada d´un immens cartell informatiu que indica que ho fan en contra de la seva voluntat i obligats pels jutges.

Una vegada més, l´Estat té eines poderoses per combatre la desafecció a allò espanyol que tenen la majoria d´ajuntaments, al mateix temps que hi ha un bon grapat de soldats del bàndol unionista que es dediquen, amb més obsessió que no pas astúcia, a ridiculitzar independentistes.

Però hi ha una evidència que no calculen: milers de catalans viuen ja al marge de l´imaginari espanyol, de l´agenda espanyola, del sentiment espanyol... No consumeixen mitjans en espanyol, no llegeixen ni respiren res es espanyol i ni tan sols parlen castellà en el seu dia a dia, si no és que han d´anar al jutjat.

Són gent que ja ha marxat mentalment i a la que no recuperaran a base de ridiculitzar-la constantment, presentant-la com el ramat de TV3 i dels polítics separatistes. En conec molts. Fins i tot alguns que estan molt tips del procés i dels partits que el patrocinen, però que ja han marxat mentalment d´Espanya. Molts ni tan sols treballen o tenen cap obsessió per la independència. Senzillament s´han fet la seva independència mental i han desconnectat.

Dijous - Reconstruir les fronteres

Dijous - Reconstruir les fronteresEuropa com a concepte i com a ideal fa temps que està en ruïna. Cap estat vol desprendre´s de més sobirania. Al contrari, algunes la volen recuperar. Hi ha tots els símptomes polítics però, sobretot, hi ha evidències. La Jonquera és la prova d´això que dic. A conseqüència, o amb l´excusa, dels atemptats a França, la República ha reconstruït les fronteres. Aquelles que van desmuntar amb la lliure circulació europea. Els controls tornen a ser permanents a la Jonquera i han tornat les velles pràctiques de la policia de fronteres, com la que consisteix a retornar cap a Catalunya tota aquella gent que no volen a França.

Abans de la supressió de fronteres les policies francesa i espanyola retornaven gent en ambdues direccions. Aquests dies els francesos estan fent recular cap a la Jonquera refugiats, fet que està causant problemes a la població empordanesa que no els pot atendre a tots.

L´espai comú europeu està morint sense que ens importi massa.

Divendres la sort dels capellans

Divendres la sort dels capellansEl bisbat de Girona ha començat a investigar la vida de 199 capellans que van ser assassinats durant la Guerra Civil. Volen beatificar-los. Quina sort que tenen aquests capellans. Algú se´n recorda d´ells i té cura d´honrar-los. No com els milers de republicans gironins que van ser exterminats pels criminals sublevats i per la posterior dictadura que va instaurar un general psicòpata. Una dictadura que ha aconseguit perpetuar una ignomínia: que els morts del bàndol perdedor continuïn sense ser reconeguts i honrats.

Sense anar més lluny, avui mateix la comissió Constitucional del congrés dels diputats ha refusat el reconeixement i la justa reparació de la figura de Lluís Companys i la resta de víctimes pel criminal règim franquisme. El Congrés ho ha tombat amb els vots dels anomenats constitucionalistes: PSOE-PSC, PP i Cs.

Quina sort tenen els capellans, que algú els repara i beatifica.