L'empresari i promotor cultural Josep Espar i Ticó (Barcelona, 1927) és una figura referencial en el món de la catalanitat. Home creatiu, incansable, perseverant, tenaç. La successió d'iniciatives i projectes cívics, culturals i polítics que ha empès al llarg de la seva vida, sol o bé acompanyat, és impressionant. N'esmentem alguns: Acadèmia de la Llengua Catalana (1953), grup CC (Crist-Catalunya) (1954), la companyia discogràfica Edigsa (1961), la revista infantil i juvenil Cavall Fort (1961), l'editorial L'Arc de Berà (1971), Congrés de Cultura Catalana (1975), diari Avui (1976), II Congrés Internacional de la Llengua Catalana (1986), Fundació Universal de la Sardana (1992), Associació Conèixer Catalunya (1998), III Congrés Catalanista (2009)...

Cinc apunts que situen la seva figura: 1) Joan Pelegrí, metge, historiador i pedagog; Raimon Galí, escriptor, i Mn. Josep M. Ballarín, capellà i escriptor, foren tres dels personatges més decisius en l'afaiçonament de la seva personalitat. 2) Tingué un protagonisme especial en els Fets de Palau de l'any 1960. 3) En relació amb el futur de la llengua i del país, la seva resposta és ben clara: «Cal treballar incansablement». 4) Els seus llibres estan fets amb una gran il·lusió: «Promoure l'amor a Catalunya». I 5) Insisteix a dir que ho hem de fer fàcil als nouvinguts, això de ser catalans. I la cultura popular, al seu entendre, és un espai d'integració molt important: «Tota la cultura popular hauria de procurar invitar els nouvinguts a participar-hi, a fer-los entendre que tot el que és català és cosa d'ells, és cosa de tots. I que comprenguessin que això no vol dir que hagin de perdre les seves arrels d'origen. És compatible perfectament».

La sardana sempre l'ha fascinat. Fou un dels principals artífexs de la Fundació Universal de la Sardana (FUS), que es constituí el febrer de 1992 amb els objectius de promoure'n el coneixement i la pràctica arreu del món i de proposar-la com a dansa per a tots els pobles per les seves característiques d'obertura i antiracisme.

En l'any que celebrem el 25è aniversari de la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona, també s'escau recordar que, amb la col·laboració d'altres persones, fou un dels impulsors de les cinc rotllanes sardanistes que formaren les cinc anelles olímpiques en l'acte inaugural.

Josep Espar i Ticó complirà 90 anys el proper 22 de desembre. Un bon moment per a tributar-li el nostre afecte i el nostre agraïment.