Tornarà la joventut a recordar una antiga cançó popular que feia: «quinto levanta, tira de la manta/ quinta levanta, tira del mantón»? I tornaran una part dels joves a entonar les notes d' Ardor guerrero, l'himne de la infanteria, l'exèrcit de terra i una excel·lent novel·la de Muñoz Molina, perquè haurà tornat el servei militar obligatori a casa nostra? Fa uns anys, era absurd fer-se aquesta pregunta, però avui no ho és tant.

Si els alts, tolerants, socialdemòcrates, rics i rossos suecs, que, amb els anys i la crisi, aprenem que no són pas tan alts, ni tan tolerants, ni tots socialdemòcrates; ni tan rossos, i cada cop menys rics suecs, tornen al servei militar obligatori, podem seguir les seves passes? Fins a 11 mesos passaran els seus joves rebent instrucció militar, per defensar la pàtria en cas de conflicte. Com també tenen els finlandesos i els petits, i per tant més indefensos i porucs, Països bàltics. La decisió, motivada perquè l'hiperactiu Putin tan aviat es cruspeix territoris com Crimea, com fica el nas a les eleccions americanes, i fa venir por als holandesos que es manipulessin per internet els resultats de les seves eleccions, i per això van contar els vots a mà, a l'antiga, té altres lectures. Just quan sembla que l'OTAN no és una aliança vital per l'empresari president Trump.

Els exèrcits de lleva van ser abandonats a finals del segle passat quan es va veure que estaven menys motivats, i tenien una manca d'experiència en combat important davant dels guerrers professionals. Però, en canvi, aquesta relació i aprenentatge militar dels joves, eren ritus d'iniciació i coneixement que poden tenir altres interessos, com intentar integrar l'emigració. En una crisi que avui és estructural, retirar durant un temps una part de la població jove del mercat laboral, pot resultar oportú pels Governs. I és una manera de fer que una part de la ciutadania entri en contacte amb un exèrcit per rejovenir, i si els hi agrada, vulgui formar-hi part. És, per exemple, la formació clàssica de molts pilots que, de la força de combat, passen a l'aviació comercial. El 2001, el Govern en minoria d' Aznar, amb un pacte amb la Convergència i Unió de Pujol, va signar la fi del servei militar obligatori, tal com van conèixer tantes generacions. Potser ens trobem més a prop d'aquella època que no pas ens pensem. Just, quan a Catalunya, l'ombra de les eleccions, una cita electoral més, al setembre és més possible i real que en mesos anteriors.