Toquen a Llançà 2,9 milions d´euros de la Bonoloto. Un cop passat el raspall de l´inevitable senyor Montoro, queden nets de pols i palla uns 2,3 milions d´euros. Enhorabona a l´afortunat, o afortunats, empordanesos de l´atzar de la combinatòria i els números que es fan i es desfan.

Tal quantitat de diners modifica la vida de les persones. Com actuem en una situació així? No reacciona igual una persona gran, que potser ajuda la família i amics, que algú jove que vol disfrutar. La BBC té un documental sobre un guanyador anglès d´un premi de xifres astronòmiques. El noi, extasiat per l´èxit, es va dedicar amb cos i ànima a consumir drogues i psicotròpics en quantitats industrials. Entrava en un pub, i convidava 30 desconeguts que, al moment, passaven a ser amics de l´ànima. Comprava vehicles d´alta gamma que solien xocar amb un arbre o senyal de trànsit. Després d´un temps de dispendi, luxe i prostitutes; de festa i excessos, el descerebrat milionari es va polir els calés.

Alcoholitzat i abandonat per la dona, l´antic mecenes té avui una vida «normal». Però se li il·luminen els ulls quan declara que, al cap i a la fi, li va valdre la pena deixar-se la vida i els diners en vicis i històries truculentes: ho tornaria a fer. Una opció boja i autodestructiva, molt de Calderón de la Barca, que personifica tot allò que seríem, si no tinguéssim barreres. Un canvi d´estatus comporta una nova vida, i noves pors i problemes que ens fan ser diferents.