Un: La que abans era una via morta s'ha poblat d'una infinitat de petits negocis. Iniciatives de poc capital que van néixer per tot Salt durant la crisi. Molts se sostenen gràcies al suport dels seus grups ètnics d´origen, la necessitat es refereix als costums del seu país. Immigrants que van fer de Salt la seva vida i van posar-hi el seu treball i els seus somnis. Allò de «ves-te'n al teu país» per a ells ha deixat de tenir efecte. Ja són al seu país.

Com a mig sudaca que sóc (sóc argentí i català, deixo de ser argentí quan parla Maradona, i em sento d´altres nacionalitats segons em vingui de gust) conec bé aquesta sensació de no pertànyer a cap costat i de sentir-te estrany fins i tot en la meva pròpia ciutat.

Dos: Un 20% d'atur. Un de cada tres veïns de Salt no té dret a vot. Un 43% són immigrants de 77 nacionalitats diferents. Pisos pasteres, l'augment de la delinqüència i una xenofòbia mai vista en les xarxes socials. El conjunt converteix Salt els últims dies en un polvorí a punt de saltar pels aires.

Tres: Els antics veïns de Salt van veure caure en picat el preu de les seves parcel·les des de l´arribada dels immigrants. Tensió que va anar en augment i les diferències culturals van accelerar la bretxa. La majoria també eren immigrants (o fills de) andalusos i extremenys. Els que no van marxar, van aprendre a viure a la força amb la situació. Tenen incorporat el cable: «de sobte vaig passar a viure a l´Àfrica».

Quatre: Al bar només hi ha homes. No hi ha una sola dona en més de vint taules. A fora, per Àngel Guimerà, la gent es gira en veure passar dones amb burca. Veïns de Salt acusen els immigrants de no fer el menor esforç per adaptar-se al país que els rep. Que en els seus països matarien una dona per anar vestida amb un vestit occidental.

Cinc: L'última sèrie de robatoris ha blindat Salt. Ja no només són contenidors cremats, sinó que els seus carrers s'han tornat perillosos. L'Espai antiracista Salt-Girona acusa Plataforma per Catalunya de racisme, diuen que vincula els robatoris amb els immigrants. Els veïns de Plataforma al·leguen estar farts de viure amb por. El racisme arriba a topalls inèdits amb comentaris a les xarxes en proporció a l´increment del vandalisme.

No és estrany que Salt sigui avui una olla de pressió. Una mostra a escala del que passa al món, del xoc de cultures, del naixement d´un nou racisme, d´una immigració descontrolada a causa del col·lapse del Tercer Món.