La construcció catalana d´Espanyajosep baella isanta girona

Pep Mayolas en la seva obra Erasme i la construcció catalana d´Espanya ens il·lumina sobre la importància de Catalunya en la creació del futur estat espa­nyol. Ja l´any 1010, el comte de Barcelona Ramon Borrell II va encapçalar una expedició contra el Califat de Còrdova, a la qual es van afegir els comtes d´Urgell i Besalú i els bisbes de Barcelona, Girona i Vic.

Lluís Maria Mandado i Rosell a El Cid de València era català, ens diu que la noblesa catalana i occitana van construir Castella dins d´Espanya i que els mites més «castellans» eren en realitat catalans i que Valladolid hauria estat fundada per catalans. Significaria vall freda «Vall-adolit».

L´historiador francès Pierre Chaunu assegura a La España de Carlos V que «Castella va ser una colònia de l´Espanya mediterrània», ja que les dues parts de la península mostraven un nivell de desenvolupament ben diferent destacant clarament l´avenç superlatiu de l´Espanya mediterrània. Ens diuen Arsenio i Ignacio Escolar en el seu llibre La nación inventada, una historia diferente de Castilla, que la història oficial del regne de Castella s´ha construït sobre falsos mites, exageracions i mitges veritats.

Autodeterminació personal i col·lectivaJosep m. loste i romero portbou

Ara i aquí necessitem urgentment l´autodeterminació personal (una llei d´eutanàsia activa ben diàfana) i l´autodeterminació col·lectiva (el dret a decidir amb tots els ets i uts). Sense aquests dos requisits mínims no hi ha democràcia, només existeix dictadura oculta i imperial. Posem-nos a treballar ràpidament, ja que també ens cal una reforma horària europea per tal de començar a poder racionalitzar els nostres sectors productius i poder fer realitat la conciliació de la vida laboral i la personal. La cosa no està bé. Cal reaccionar. Altrament, sempre estarem sota un règim autoritari i resclosit, amb molt poca qualitat de vida. Hem de bastir una república social, cívica i ferroviària amb uns paràmetres veritablement europeus. Comencem ja.

Petits trossets de temps viscuts... intensament!Montse Pla girona

La vida s´assembla a un viatge en tren. Durant el trajecte hi pugen persones que esdevenen especials i significatives€ Grans persones que tenen molt clar el seu camí i que emocionen i t´enriqueixen si tens la sort de trobar-te-les en el camí de la teva vida. Comparteixes moments que són com petits trossets€ trossets d´emocions, de concerts, de poemes d´amors i d´inseguretats, de primaveres exigents , de passió, d´ajuda a qui pateix, de coratge€ petits trossets de temps però alhora de gran valor si pots coincidir amb persones com ella... Aquest any el viu intensament, amb emocions a flor de pell, ple d´alegries perquè una celebració com aquesta no es fa cada dia...

La Maria del Mar Bonet fa 50 anys que ens emociona cantant ja que estima el que fa. Gràcies, Maria del Mar, per aquests petits moments compartits i enhorabona per tants èxits, premis i reconeixements a la teva trajectòria. Segur que el seu nou llibre serà un bon company de viatge de moltes persones!

DdG Fe d´Errades

L'Exposició de Flors de Banyoles i la Fira Gartstròmia se celebraran el 20 i 21 de maig, i no d'abril com publicàvem per error dissabte a la pàgina 10.