Sales de cinema que tanquenJoan Giménez Ràfols puigcerdà

Fa pocs dies llegíem als diaris que el cinema Comedia, sala emblemàtica de Barcelona, havia abaixat les persianes per la manca d´espectadors. Ningú no va assistir a l´última sessió. És trist llegir als diaris les sales que han tancat. Fa pocs dies parlava amb un molt reconegut crític de cinema que en tancar el cine Urgell se li van humitejar els ulls. Analitzar les causes o raons per les quals han deixat de ser un negoci crec, al meu en­ten­dre, porta a diverses conclusions: Preu de les lo­ca­litats que han de suportar un IVA del 21 per cent -entenc que és vergonyós-. Ara el ministre d´Hisenda el vol rebaixar a un 12. No n´hi ha prou, se­nyor Montoro, com a màxim hauria de ser d´un dos, tirant llarg. La cultura es mereix un tracte molt diferent, no en va és el nostre equipatge.

Les distribuïdores que venen el producte. Entitats com la SGAE, que cobra els drets de l´autor de l´obra, dels guionistes, etc. i crec, finalment, els costums dels espectadors. No cal dir que el jovent ha deixat d´assistir-hi i prefereix altres opcions. Cinema Paradiso, és molt penós reconèixer-ho però té els dies comptats.

«Figuras ocultas»Eulàlia Isabel Rodríguez Pitarque Torroella de Montgrí Girona

És el títol de la pel·lícula dirigida per Theodore Melfi i que ara es pot veure als cinemes. Explica com tres persones van arribar a ser científiques destacades de la NASA a principis dels anys 60. Tres persones que eren dones i afroamericanes, motiu del títol. Molt recomanable per veure una part de la història social d´aquell moment; però sobretot per homenatjar-hi les tres protagonistes: Katherine Johnson, Dorothy Vaughn i Mary Jackson.

A les pantalles de vegades ens arriben biografies o biopics sobre figures desconegudes i gràcies a les quals podem tenir ni que sigui un primer ­a­pro­pament a la seva conei­xen­ça, com en aquest cas. Encara hi ha poques dones al món de la ciència si es compara amb el nombre d´homes. A­ques­tes tres dones són un e­xem­ple de superació per arribar a estudiar i exercir allò que els agradava: les matemàtiques. I això contra el menysteniment del moment en relació amb el fet de ser ­alhora dones i afroamericanes.